Dierenmishandeling

Vreselijke beelden van mishandelde varkens in Nederlandse fokkerijen

07 december 2018 10:11 Aangepast: 14 december 2018 10:44
Een medewerker knipt staartjes van onverdoofde biggen af Beeld © Screenshot video Animal Rights

Opnieuw zijn er schokkende beelden naar buiten gebracht waarin misstanden in Nederlandse varkensfokkerijen te zien zijn. 

Het gaat om fokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant.

Staartjes onverdoofd afgesneden

De beelden die door dierenrechtenorganisatie Animal Rights zijn verspreid, tonen hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast tonen de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen. Zij worden aan hun lot overgelaten. Nadat de biggen zijn ingeënt worden ze opgesloten in krappe ruimtes.

Uit eerdere inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek al dat er veel mis is bij varkensfokkerijen.

Bekijk hier de (schokkende) beelden:

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Beelden tonen ernstige mishandeling eenden in Nederlandse pluimveehouderijen

Animal Rights: geen uitzondering

Volgens Animal Rights zijn het couperen van de staart en het slijpen van de tanden standaardpraktijken die als routine bij de wet verboden zijn. "De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken", zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Volgens hem zijn de gruwelbeelden geen uitzondering. "We hebben nog wel meer beelden bij andere fokkerijen. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kamer wil 'naming and shaming' van foute slachthuizen

'Niet representatief' 

Volgens minister Carola Schouten van Landbouw zijn de beelden niet representatief voor de hele sector omdat ze uit het voorjaar van 2018 komen. "Ik zou het betreuren als die indruk zou ontstaan", zei ze na afloop van de ministerraad. Ze roept op om bij geconstateerde misstanden direct de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in te schakelen zodat er nog iets aan gedaan kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore