Ga naar de inhoud
De perfecte plaat

Met 'vliegende' gnoes wint Pim prestigieuze fotoprijs National Geographic

De prijswinnende foto: Flying at the Crossing Beeld © Pim Volkers

Het ziet er bijna uit als een oud schilderij, vindt fotograaf Pim Volkers. Maar hij stond er toch echt met zijn neus bovenop toen anderhalf miljoen gnoes een rivier in Tanzania overstaken. En belangrijker: hij schoot het perfecte plaatje.

Duizenden fotografen van over de hele wereld stuurden foto's in naar de fotowedstrijd van National Geographic. Maar Pim Volkers liet ze allemaal achter zich. Hij won met 'Flying at the Crossing' de wedstrijd in de categorie Wildlife.

Anderhalf miljoen gnoes

En dat zijn foto wel een kanshebber was, voelde hij meteen toen hij de foto schoot. "Shit, dit is wel echt heel gaaf, dacht ik toen ik de foto maakte. Het was zo mysterieus." Pim reisde voor het plaatje af naar Tanzania, waar ieder jaar anderhalf miljoen gnoes twee keer de rivier oversteken.

Eerst naar het noorden, de regen achterna. En rond september keren ze terug naar het zuiden, en dat wist Pim. Hij reed in alle vroegte naar de rivier waar ze moesten oversteken en hield urenlang de wacht totdat de gnoes in beweging kwamen.

"Eerst ruikt er een gnoe aan het water, dan sta je al paraat. Maar dan loopt hij weer terug, het is blijkbaar dan nog niet het goede moment. Dat riedeltje herhaalt zich telkens. Totdat er eentje besluit dat het wel tijd is om over te steken."

'Sommige worden opgegeten'

En als er eentje gaat, gaan ze allemaal. "Dat is echt bizar, die knop gaat dan om bij die beesten, ze rennen allemaal tegelijk. Er verdrinken er een paar, sommige worden opgegeten door krokodillen, andere breken hun poten."

Maar het levert wel fantastische beelden op. Pim schoot de foto terwijl de zon net opkwam, het stof opwaaide en de schaduw waarin duizenden gnoes stonden nog te zien was. Hij was op de juiste plek, op het juiste moment.

'We verneuken de natuur'

Zo vond ook de jury van National Geographic: 'Spectaculair', zo benoemden ze de foto. Voor Pim zijn die woorden, samen met de prijs, een droom die uitkomt. "Hier heb ik zo lang naartoe gewerkt. Je reist heel Afrika door, je zit urenlang in bossen. En je hoopt dat je foto's een verhaal vertellen. Want ik laat de natuur zien hoe die nu is. Helaas verneuken we die natuur op dit moment met z'n allen. Dit, die foto, die beesten, dat is er straks niet meer. Dat wil ik laten zien. En als je daar dan heel hard voor werkt en dan win je iets, dan raakt me dat wel heel erg."

Bron: RTL Nieuws