Schenders tegenhouden

Oproep aan EU-landen: stem voor Nederlands mensenrechtenplan

07 december 2018 04:50 Aangepast: 07 december 2018 07:47
Een demonstrant voor het Saoedische consulaat in Istanbul toont een foto van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi. Beeld © AFP

Daders van mensenrechtenschendingen moeten overal in Europa worden aangepakt. Ruim veertig politici uit 18 landen doen vanochtend een oproep aan de EU-landen om een plan van Nederland te steunen.

Na dit weekend stemmen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de Europese 'Magnitsky-wet', een wet waardoor de EU mensenrechtenschenders de toegang tot Europa kan ontzeggen. "Dan kunnen ze geen voet meer op Europese bodem zetten. Maar ook hun tegoeden op Europese banken worden bevroren", legt initiatiefnemer Sjoerd Sjoerdsma van D66 uit. 

Lobby

Omdat de wet er alleen komt als alle landen voorstemmen, is Sjoerdsma een flinke lobby gestart in de andere EU-landen. Hij verzamelde 40 politici uit 18 landen, die nu allemaal hun minister oproepen maandag voor te stemmen. 

De wetgeving lijkt op de zogenaamde Magnitsky-wetgeving die in de VS en Canada geldt. Die is vernoemd naar de Russische advocaat Sergei Magnitsky, die corruptie en fraude op spoor kwam, maar werd gemarteld en vermoord. Sjoerdsma wil nu dat zijn naam, net als in Noord-Amerika, aan de wet wordt verbonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS stapt uit 'hypocriete' Mensenrechtenraad VN

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore