Ga naar de inhoud
Kabinetsplan

Of je nou vliegt naar Spanje of Australië: vliegtaks wordt 7 euro

De vliegtaks die het kabinet in 2021 invoert wordt zo'n 7 euro per ticket. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Daarnaast komt er een heffing voor vervuilende en lawaaiige vliegtuigen.

Eerder zei het kabinet nog te willen kiezen uit deze varianten. Nu wordt het een combinatie van deze twee.

Een vast bedrag

Om het de Belastingdienst niet te moeilijk te maken komt er één vast bedrag voor de vliegtaks, ongeacht de reisbestemming. Eerder dacht het kabinet nog aan een tickettaks van 3,80 euro voor vluchten binnen Europa en 22 euro voor intercontinentale vluchten.

Dat wordt nu dus één tarief. De precieze hoogte van de vliegbelasting moet nog worden vastgesteld, maar zal rond de 7 euro liggen.

Discussie
Lees ook:
Discussie vliegtaks op scherpst van de snede (en soms over het randje)

'Vrachtvluchtentaks'

Naast de tickettaks komt er een heffing voor vrachtvervoer. Met deze taks gaat het kabinet gericht vervuilende en lawaaiïge vliegtuigen zwaarder belasten. Vooral oude vliegtuigen zijn vaak grote vervuilers. Het kabinet onderzoekt eerst nog wel wat de effecten van zo’n 'vrachtvluchtentaks' zijn.

Komende jaren neemt het kabinet een hele reeks maatregelen om milieuvervuiling zwaarder te belasten. De vliegtaks is er daar één van. De maatregel gaat in 2021 in en moet 200 miljoen euro per jaar opleveren.

Europees regelen

Het liefst wil het kabinet in Europa afspraken maken over de vliegtaks. Qua vormgeving sluit het kabinet daarom aan bij hoe het in andere landen is geregeld. Als het lukt om op Europees niveau afspraken te maken gaan de plannen voor een Nederlandse vliegtaks alsnog de prullenbak in. Zo niet dan zet het kabinet de eigen plannen door.

Regering
Lees ook:
Regering vraagt publiek om hulp bij invoering vliegtaks

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore