Laten overplaatsen

'Twee boswachters Oostvaardersplassen willen geen gezonde herten afschieten'

07 december 2018 03:04 Aangepast: 07 december 2018 06:10
Beeld © ANP

Twee van de vier boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat ze geen gezonde dieren willen afschieten.

Dat heeft Staatsbosbeheer bevestigd aan RTL Nieuws. "Een dier dat door Moeder Natuur is geselecteerd om uit te vallen wil ik wel doodschieten, maar gezonde dieren niet", zou een van de twee als motivatie hebben opgegeven aan de Volkskrant.

1800 edelherten

Gisteren besloot de rechter dat het nieuwe beleid, waarbij ruim 1800 edelherten worden afgeschoten, door kan gaan. Het afschieten van de edelherten is een noodzakelijk onderdeel van het plan de Oostvaardersplassen weer in balans te krijgen. 

In het natuurgebied is al jaren te weinig voedsel voor de hoeveelheid grote grazers die er leven, waardoor er elk jaar in de winter veel dieren verzwakt raken. Die werden door de boswachters afgeschoten om onnodig lijden te voorkomen.

Bijgevoerd

Maar doordat de dieren de afgelopen jaren door demonstranten werden bijgevoerd en er veel protest was tegen het beleid van 'de natuur zijn gang te laten gaan', werd begin dit jaar besloten drastisch in te grijpen. Het aantal grote grazen -paarden, edelherten - moet flink worden teruggebracht, zodat er een situatie kan ontstaan die wél op lange termijn houdbaar is.

Daarvoor is deze eenmalige ingreep wel nodig, adviseerde een commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies Oostvaardersplassen: aantal grote grazers halveren, 980 edelherten afschieten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore