Waarschuwing

Jean zat in Oegandese cel na meenemen nijlpaardtand: 'Van geen kwaad bewust'

07 december 2018 16:10 Aangepast: 08 december 2018 10:52
Jean bij de bewuste nijlpaardtanden. Ze nam 1 tand mee.

De Amsterdamse Jean Geeris (69) belandde vorig jaar in een Oegandese cel nadat ze een gevonden nijlpaardtand als souvenir had meegenomen in haar handtas. "We zaten dagenlang vast en zijn 5000 euro armer. Het was vreselijk, terwijl ik me van geen kwaad bewust was."

Maandenlang zat de schrik er nog goed in, maar nu kunnen Jean en Piet Geeris zachtjes lachen om hun Oegandese avontuur. "Op verjaardagen werden we laatst bij wijze van grap al de smokkelaars genoemd", zegt Jean. "Daar kunnen we heus wel om lachen."

Vreselijke ervaring

Maar toen het echtpaar vorig jaar zomer op een Oegandees politiebureau vastzat, stond hen het huilen nader dan het lachen. "Echt vreselijk", vertelt Jean.

"We hebben een hele nacht op een bankje doorgebracht in een ontzettend smerig politiebureau. Ik zat daarna dagenlang in onzekerheid. Moest ik de cel in en hoe lang dan? Vreselijk. En dat alles omdat ik iets had gedaan, waarvan ik me van geen kwaad bewust was." 

'Neem je verantwoordelijkheid'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt vandaag met een belangrijke boodschap aan alle Nederlanders die op reis gaan: neem je eigen verantwoordelijkheid in een vreemd land.

"Je bent zelf verantwoordelijk voor je gedrag, ook in het buitenland. Als je de wetten en regels in een ander land niet respecteert, kun je verwachten dat dat voor jou consequenties heeft", zegt minister Stef Blok.

Prachtige reis

Maar soms is een fout zo gemaakt, weten Jean en Piet. "Het was onze laatste dag op onze prachtige reis door Oeganda. We waren op safari met een gids. We zagen de het kadaver van een nijlpaard die was opgegeten. Er lagen allerlei tanden en botten."

Jean houdt van souvenirs en pakte een tand mee van zo'n 8 centimeter. Nietsvermoedend deed ze die in haar handtas. "Ik dacht, die maak ik thuis schoon. Mooi, als herinnering aan de prachtige reis. Ik had helemaal niet door dat ik iets strafbaars deed. Ik was me ook niet bewust dat ik ivoor had meegenomen."

Er stonden wel overal borden waar gewaarschuwd wordt niets op te pakken. "Het was achteraf dom, maar op dat moment had ik het echt niet door."

Jean en Piet tijdens hun reis. Jean en Piet tijdens hun reis.

Problemen

Bij de douane op het vliegveld begonnen de problemen voor het echtpaar, toen de tas van Jean eruit werd gepikt. "We moesten meekomen. In een kamertje kregen we te horen dat Jean gearresteerd werd", vertelt Piet. "Je schrikt je rot joh! Onze koffers werden uit het vliegtuig gehaald, dat daardoor een uur vertraging opliep."

Het echtpaar moest naar een politiebureau. "Jean moest eigenlijk alleen, maar ik wilde per se mee. Ik laat mijn vrouw toch niet alleen gaan? We moesten daar de nacht doorbrengen. Omdat de cellen vol waren, sliepen we op een bankje. Het was verschrikkelijk. Zo smerig. Je durfde je handen nog niet te wassen. En we wisten niet wat ons te wachten stond."

Advocaat

Via Buitenlandse Zaken kreeg het stel een advocaat. "Die had meer van dit soort zaken gedaan. We hadden twee keuzes: of 5000 euro betalen en recht op een snel proces bij een rechter. Of 5000 euro betalen en wachten op een lang proces. We kozen maar voor dat eerste."

Zenuwachtig

Het duurde vier dagen voordat het proces kwam. In de tussentijd mochten Jean en Piet in een hotel doorbrengen. "Dat wisten we gelukkig nog te regelen", zegt Piet. "Ik was er aardig rustig onder, maar Jean was toch erg zenuwachtig."

Het echtpaar werd door de advocaat geadviseerd schuld te bekennen. "Dus hebben we maar gezegd dat we inderdaad schuldig waren aan ivoorsmokkel." De voorspelling van de advocaat kwam uit: na vier dagen kon het stel het land verlaten. "Ik heb die 5000 euro contant moeten afrekenen. In de tussentijd moest Jean nog de cel in. Ze beefde van angst."

Lesje geleerd 

De twee hebben hun lesje geleerd. "We hebben een hoop reizen gemaakt en nog nooit problemen gehad. Het is misschien dom, maar het kan andere mensen ook overkomen. Daarom willen we met ons verhaal andere mensen waarschuwen. Wij nemen nooit meer iets mee."

De gebeurtenis was een flinke smet op de vakantie. "Het was een paar dagen echt heel spannend en vervelend. Maar Oeganda is en blijft een prachtig land. Geweldig mooi! Maar één tip: laat vooral alles liggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore