Ga naar de inhoud
Verdenking van misbruik

Deskundigen over inval bij Jehovah's Getuigen: 'Uniek dat politie kerkzalen binnenvalt'

Beeld © RTL

Dat de politie vorige maand twee Koninkrijkszalen van de Jehovah's Getuigen is binnengevallen, is uniek. Het is voor zover bekend de eerste keer in Nederland dat de politie bij kerkgebouwen is binnengevallen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek.

Dat zeggen verschillende deskundigen tegen RTL Nieuws. "Ik ken geen eerdere voorbeelden van de politie die een kerkgebouw is binnengetreden", zegt Leon van den Broeke, hoofddocent kerkrecht aan de VU. Zelfs bij het misbruikschandaal bij de rooms-katholieke kerk is de politie nergens binnengevallen, zegt kerkhistoricus Peter Nissen.

Op zoek naar documenten

"Ik vind het heel bijzonder", zegt Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, "dat politie en justitie gebouwen en ruimtes van de Jehovah's Getuigen zijn betreden om daar te kijken of ze documenten kunnen vinden die dienen voor de waarheidsvinding in een strafrechtelijk onderzoek."

Politie-invallen
Lees ook:
Politie-invallen bij hoofdkantoor en kerkgebouwen Jehovah’s Getuigen vanwege misbruik

Een kerkgemeenschap of religieuze organisatie 'staat natuurlijk niet boven de wet', zegt Sackers. "En als de verdenking van een misdrijf ernstig genoeg is, kunnen politie en justitie ook daar een huiszoeking doen en spullen in beslag nemen. Dat er is overgegaan tot doorzoeking ter inbeslagneming, geeft aan dat men niet heeft willen meewerken. En ja, dan komen politie en justitie de spullen wel halen."

Uitzonderingspositie

Universitair hoofddocent Leon van den Broeke: "Kerken genieten een speciale uitzonderingspositie binnen de wet, waardoor de politie niet zomaar een kerk mag binnentreden. De politie mag een kerk niet binnenvallen als er op dat moment een samenkomst wordt gehouden." Zo wordt sinds 26 oktober in de Bethelkerk in Den Haag een onafgebroken marathondienst gehouden om te voorkomen dat een Armeens gezin het land wordt uitgezet. Die dienst duurt nu bijna duizend uur.