Bloedtransfusie

Zainab (2) heeft extreem zeldzaam bloed nodig om te overleven

06 december 2018 19:04 Aangepast: 06 december 2018 19:42
De 2-jarige Zainab. Beeld © OneBlood

Ze heeft een van de meest zeldzame bloedsoorten op aarde én de 2-jarige Zainab heeft een agressieve vorm van kanker waardoor ze bloedtransfusies nodig heeft. Alleen: er zijn zo weinig mensen die daarvoor geschikt zijn, dat de bloedbank nu een wereldwijde zoektocht is gestart. 

In september werd ontdekt dat de Amerikaanse Zainab neuroblastoom heeft, een zeldzame vorm van kinderkanker. Behalve een chemokuur, heeft ze ook bloedtransfusies nodig van naar schatting zeven tot tien donoren. Maar het vinden van geschikte donoren is niet makkelijk door haar type bloed, zegt haar vader Raheel Mughal in een video vrijgegeven door de bloedbank OneBlood

Afstoten

Zainab, wier familie uit Pakistan komt, mist een antigeen in haar bloed dat veruit de meeste mensen wel hebben. Als zij verkeerd bloed krijgt toegediend, zal haar lichaam dat afstoten. 

Het komt erop neer dat alleen donoren met vergelijkbare roots geschikt kunnen zijn: uit Pakistan, Iran of India. En van de mensen uit die landen, komt volgens de statistieken minder dan vier procent in aanmerking voor een transfusie omdat zij het belangrijke antigeen ook niet hebben. Haar ouders en haar familieleden hebben hun bloed allemaal getest, maar het is niet geschikt. 

Hele wereld

Het maakt de zoektocht niet makkelijk, weet de bloedbank. Daarom richten ze zich niet alleen op Amerika, maar op de hele wereld. "Door haar verhaal te delen, hopen we dat er zich mensen melden die aan de criteria voldoen", schrijft OneBlood.

Toch is er hoop. Sinds haar behandeling is gestart, staat ze ingeschreven in een Amerikaanse databank. Drie geschikte donoren zijn inmiddels gevonden: twee uit Amerika en eentje uit Londen. Tot vreugde van haar ouders, maar het is niet genoeg. "Ze kan hierdoor doorgaan met haar behandeling tegen de kanker. Maar we hebben echt meer bloed nodig", zegt haar vader Raheel Mughal. 

Moeite

Haar vader hoopt dat veel mensen uit het Midden-Oosten hun bloed zullen laten testen om te onderzoeken of het geschikt is. "Dan kan ik later tegen mijn dochter vertellen hoeveel mensen moeite hebben gedaan om haar leven te redden." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`