Convenant gehoorbeschadiging

Oordopjes en voorlichting: sportscholen en bioscopen willen gehoorschade voorkomen

06 december 2018 12:08 Aangepast: 06 december 2018 13:26
Een les zumba op een sportschool. Beeld © ANP

Bioscopen, fitnesscentra en studentenverenigingen gaan zich inzetten om gehoorbeschadiging bij bezoekers te voorkomen. En dat is hard nodig: 1 op de 7 kinderen van 9 tot 11 jaar heeft al gehoorschade door hard lawaai.

Verschillende brancheorganisaties en het ministerie van Volksgezondheid hebben daarvoor vandaag een convenant ondertekend. Daarin staat de afspraak dat het aantal decibel waaraan bezoekers worden blootgesteld, nooit langer dan een kwartier boven de 103 mag uitkomen. Daarna is er namelijk kans dat je gehoorschade oploopt. 

Onomkeerbare schade

Gehoorschade is onomkeerbaar, zegt Saskia Kloet van de Hoorstichting. "Als je het eenmaal hebt, kan je er niet meer van herstellen. Preventie is dus belangrijk en we zijn heel blij dat zoveel partijen zich bij het convenant hebben aangesloten."

Het convenant is ondertekend door overkoepelende organisaties van bioscopen, sportscholen, studentenverenigingen en organisatoren van schoolfeesten.

De brancheverenigingen die meedoen, gaan met steekproeven toezien op de handhaving ervan. Dat moet vervolgens gerapporteerd worden aan het ministerie van Volksgezondheid. "Het is dus niet alleen maar een voornemen, we houden ook echt toezicht", zegt woordvoerder Ruben van Dorssen van het ministerie.

Meten

Verder gaan sportscholen en bioscopen meten hoe hard het geluid bij hen is. "Dat gebeurt nu namelijk nog onvoldoende", zegt Kloet.

"Gehoorbeschadiging is niet alleen een zorg van de overheid", zegt  Van Dorssen. "Veel mensen zitten ermee. Ze denken: 'Ik ga nu leuk spinnen, maar daar staat hele harde muziek aan. Ik wil geen piep in m'n oren overhouden aan het sporten. Is dit wel veilig?'"

Oordopjes

Volgens Van Dorssen is het tegenwoordig gewoner geworden om bij een popconcert oordopjes te dragen. "Maar op andere plekken kom je ook muziek tegen." De ondertekenaars gaan daarom zorgen dat het makkelijker wordt om oordopjes te krijgen. Organisatoren van schoolfeesten delen die nu al uit, vertelt Kloet.

Welke afspraken zijn er gemaakt?

In het convenant wordt onder meer afgesproken dat op plaatsen waar hard geluid is, bezoekers makkelijk aan oordoppen kunnen komen. Ook zullen maximale geluidsniveaus worden gehanteerd.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de maximale geluidsniveaus en het meten daarvan. Verder gaan de ondertekenaars op verschillende manieren voorlichting geven over gehoorschade en wijzen op de risico's van blootstelling aan harde geluiden. 

Het convenant gaat begin 2019 in.

Volgens de Hoorstichting is het convenant hard nodig. "Uit recent onderzoek is gebleken dat 1 op de 7 kinderen van 9 tot 11 jaar al gehoorschade heeft door hard lawaai", zegt Saskia Kloet van de Hoorstichting. "Bij hen is al sprake van een verminderd gehoor, doordat ze aan te hard geluid zijn blootgesteld."

Het convenant was al gesloten met verschillende poppodia en festivals. Nu wordt dat dus uitgebreid met fitnessscholen, studentenverenigingen, bioscopen en organisatoren van schoolfeesten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer kinderen met gehoorschade door lawaai

Gehoorschade

Uit cijfers van de Hoorstichting blijkt dat 1,6 miljoen Nederlanders slechthorend zijn. Dat komt deels door lawaaischade, deels door ouderdomsslechthorendheid. 2 miljoen Nederlanders hebben Tinnitus (oorsuizen), waarvan 10% dusdanig dat ze er dagelijks last van hebben.

93% van de stappers heeft wel eens een piep in de oren na het stappen. Een piep in je oren is al een eerste teken van gehoorschade. dan is er al iets beschadigd.

Bron: de Hoorstichting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore