Ga naar de inhoud
App voor ouderen

Oefendokter moet zorgen voor beter bezoek aan de huisarts

De virtuele dokter Daan. Beeld © Prepdoc

Als ouderen eerst even online oefenen met praten over medische klachten, gaat het gesprek bij de huisarts beter. Dat stelt de Universiteit Utrecht die daarom een speciale app heeft ontwikkeld. "Ouderen moeten bewuster een consult ingaan."

Met de tool Prepdoc oefen je een gesprek met een huisarts, alleen dan online. "Je oefent het consult door te praten met een virtueel personage, waardoor je bij het echte consult een betere beschrijving van je situatie kunt geven", legt Johan Jeuring van de universiteit uit.

De juiste vragen

"Soms stellen artsen tijdens het consult niet de juiste vragen, soms doen patiënten dat niet. Stellen ze wél de juiste vragen, dan blijkt uit onderzoek dat patiënten zich beter aan hun behandeling houden", vervolgt hij.

Volgens Jeuring hebben vooral ouderen baat bij zo'n oefentool. "Jongere mensen hebben vaak minder schroom om over hun eigen leven te praten bij een dokter", zegt Jeuring. "Ze delen meer."

Omdat ouderen dat minder doen, mist een arts soms essentiële informatie. Daardoor is het resultaat van het gesprek met de arts minder goed afgestemd op hun eigen leven.

'Arts als autoriteit'

Bovendien zien ouderen de arts vaker als een autoriteit, vervolgt Jeuring. "Dat merk ik bij mijn moeder. Die krijgt een opmerking van een arts en neemt dat aan, zonder verder vragen te stellen."

De tool moet ouderen dus leren om door te vragen en een betere beschrijving van hun situatie te leren geven. "Als mensen beter bewust een consult ingaan, komt er ook een resultaat waar ze mogelijk gelukkiger mee zijn."

Hoe werkt het?

Via de gratis onlinetool kan een patiënt oefenen met een aantal scenario's. Op dit moment is dat er één, namelijk diabetes. In de toekomst moeten veel meer ziektes aan bod komen.

"Maar ook als je voor een ander onderwerp naar de dokter gaat, kun je nu alsnog oefenen met de tool", zegt Jeuring. 

Lastig

Dat de tool voor ouderen alleen online te bezoeken is, maakt het lastiger, beaamt hij. Wel is er een spraakfunctie toegevoegd en willen de initiatiefnemers samenwerken met ouderenorganisaties om de tool beter onder de aandacht te brengen.