Niet goed voorbereid

Kankerpatiënt slecht geïnformeerd over leven na behandeling

06 december 2018 07:53 Aangepast: 06 december 2018 09:00

Patiënten krijgen nauwelijks iets te horen over hoe hun leven eruit zal zien na een kankerbehandeling. Vaak krijgen zij op de lange termijn te kampen met depressies en krijgen ze last van geheugen- en concentratieproblemen, maar daarop worden zij niet goed voorbereid.

Dat geldt ook voor andere klachten, zoals vermoeidheid, een slechtere lichamelijke conditie en seksuele problemen, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Toekomstplannen genegeerd

Van de 3785 ondervraagde (ex-)patiënten zegt ruim de helft (55 procent) dat ze van hun behandelaar niets te horen kregen over klachten die kunnen ontstaan na hun ziekte. Wensen of plannen voor de toekomst kwamen niet ter sprake.

Aan driekwart van de ondervraagden werd niet verteld dat er ook een mogelijkheid was om niet verder te behandelen.

Behoefte bestaat wel

Acht op de tien (ex-)kankerpatiënten hebben wel de behoefte om samen met hun zorgverlener te beslissen over hun behandeling. "Natuurlijk wil ik meebeslissen, het is mijn lijf en leven", is de reactie van veel mensen.

Directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK vindt de resultaten van het onderzoek verontrustend en roept zorgverleners op ook aandacht te besteden aan de 'late gevolgen' van de behandeling.

"Daarnaast sporen wij hen aan na te gaan wat er speelt in het leven van de patiënt, wat voor hem of haar belangrijk is, zodat een weloverwogen behandelkeuze gemaakt kan worden", zegt Broenland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoogleraar seksuologie: 'Maak seksproblemen door ziekte bespreekbaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore