Gasloos

'Warmtepompen werken niet goed in oudere huizen'

06 december 2018 04:42 Aangepast: 06 december 2018 08:13
Beeld © ANP Foto

Het kabinet wil huizen zo snel mogelijk van het gas af krijgen. Maar het alternatief, de warmtepomp, blijkt niet voor alle huizen een goed alternatief te zijn.

Daarvoor waarschuwen installateurs in De Telegraaf. In oude huizen zou de warmtepomp een hoop ellende kunnen veroorzaken.

Isolatie

Waterpompen werken namelijk niet in matig geïsoleerde woningen, maken te veel herrie of vreten elektriciteit. "Vaak werkt het onvoldoende", zegt installateur Arjan Cornelissen uit Zutphen.

"In een nieuwbouwhuis dat volledig is geïsoleerd kan een moderne warmtepomp goed functioneren", zegt de eigenaar van Cornelissen Installatie Techniek Zutphen in de krant. "Maar bij bestaande bouw is het vragen om problemen. Daar waait de warmte er zo weer uit."

Een hele wijk van het gas af: zo werkt dat

Inwoners van deze wijk in Stadskanaal moeten wennen aan een nieuw fornuis. Huizen zijn omgebouwd zodat ze geen gas meer gebruiken.

Cv-ketel

Ondanks de wens van het kabinet om huizen zo snel mogelijk gasloos te maken, geven de installateurs huisbezitters geregeld het advies om liever een moderne, zuinige cv-ketel te nemen.

De Vereniging Eigen Huis herkent de warmtepompklachten. "Daarom streden wij aan de klimaattafels vanaf het begin tegen een verbod op nieuwe cv-ketels. Een warmtepomp is slechts het sluitstuk van de verduurzaming van een huis. Eerst moeten we de isolatie aanpakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatakkoord klaar: zo gaan we minder broeikasgassen uitstoten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore