Reeks maatregelen

Nog te veel verkeersslachtoffers: nieuw actieplan moet dat voorkomen

06 december 2018 03:33 Aangepast: 06 december 2018 10:21
Beeld © ANP Foto

De daling van het aantal verkeersdoden stagneert, terwijl het aantal ernstig gewonden stijgt. Kabinet, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties gaan daarom nauw samenwerken om de verkeersveiligheid de komende jaren te verbeteren.

Dat schrijven minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Maatregelen

De ministers kondigen een reeks maatregelen aan. Gemeenten en provincies krijgen hulp van expertteams om de lokale verkeersveiligheid te verbeteren en een kenniscentrum gaat risico's op wegen in kaart brengen. De meeste verkeersdoden vallen op gemeentelijke en provinciale wegen.

In een nieuw actieplan staat onder meer dat het dragen van een fietshelm wordt gestimuleerd. Verder kunnen bestuurders van snor- en bromfietsen in de toekomst verplicht op cursus worden gestuurd als zij met alcohol op zijn betrapt. Dat kan nu alleen als zij een autorijbewijs hebben.

"Het belang van verkeersveiligheid wordt vaak onderschat. Ik vind het daarom hoopvol dat we nu met zoveel verschillende overheden en partijen de urgentie zien", aldus Van Nieuwenhuizen. "Mijn intentie is helder en ambitieus: nul verkeersslachtoffers."

Drukker

De nieuwe aanpak is nodig omdat het drukker in het verkeer is geworden. Ook zijn er nieuwe voertuigen zoals e-bikes en verandert het rijgedrag door de mobiele telefoon.

Verder nemen ouderen langer deel aan het verkeer. Onder die groep vallen veel slachtoffers.

Plannen

Verscheidene plannen waren al eerder naar buiten gekomen zoals trajectcontroles op provinciale wegen en hogere straffen voor rijden met drank op en ernstige verkeersdelicten.

Vorig jaar vielen er 613 doden en ruim 20.000 ernstig gewonden in het verkeer. Het streven van de overheid was tot dusver om in 2020 het aantal verkeersdoden onder de 500 en het aantal zwaargewonden onder de 10.600 te brengen. In het nieuwe plan wordt geen nieuw streefcijfer opgenomen.

Verwarring door 'verkeersbordenchaos':

Ook een te grote hoeveelheid verkeersborden zou slecht zijn voor de veiligheid, werd eerder deze week gesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore