Gele hesjes

Duurdere benzine in Frankrijk pas in 2020 na protesten gele hesjes

05 december 2018 21:56 Aangepast: 06 december 2018 11:11
De gele hesjes-demonstranten in Frankrijk willen lagere brandstofprijzen Beeld © ANP

De Franse regering heeft de gewraakte verhoging van de belasting op benzine en diesel tot na volgend jaar uitgesteld. Dat meldden Franse media woensdag. Eerder verdedigde premier Edouard Philippe in het parlement een uitstel van een half jaar.

De regering van president Emmanuel Macron was aanvankelijk van plan de brandstoffen rond de komende jaarwisseling duurder te maken, voor een beter klimaat en milieu heette het.

Demonstraties

De heftige protesten door demonstranten in gele hesjes bracht de Franse regering op andere gedachten. Philippe verklaarde dat de accijnsverhogingen niet zijn opgenomen in de begroting voor 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Franse regering buigt niet voor brandstofprotest'

De protesten tegen de accijnsverhogingen begonnen vorige maand met honderden blokkades vooral op snelwegen maar liepen afgelopen weekeinde volledig uit de hand. Alleen al in Parijs raakten tijdens de rellen 133 mensen gewond, onder wie 23 politiemensen. Ruim vierhonderd mensen werden opgepakt. De beroemde Arc de Triomphe werd beklad met leuzen en aan de binnenkant van de triomfboog werden vernielingen aangericht.

België

De beweging van de 'gele hesjes' kwam ook in actie in België. In Nederland bleven de acties beperkt, hoewel er ook komend weekend demonstraties zijn aangekondigd.

Geel hesje' Jean-Baptiste: 'Je voelt de enorme woede'

ean-Baptiste is een van de Franse 'gele hesjes'. Hij heeft geen vertrouwen meer in de politiek en wil dat iedereen genoeg verdient om een waardig leven te leiden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore