Mbo'ers die studievertraging oplopen door bijvoorbeeld ziekte, zwangerschap of een beperking, kunnen voortaan aanspraak maken op een studentenfonds van 10 miljoen euro. Annemieke, die zelf zwanger werd tijdens haar mbo-opleiding, is blij: "Het werd op het mbo als probleem beschouwd. Dat is zo jammer."
Annemieke is blij, hoewel het nieuwe fonds voor haar te laat komt: ze werd op haar 21ste zwanger tijdens haar mbo-opleiding sociaal-pedagogisch werk, zo'n twaalf jaar geleden.
"Die zwangerschap was eigenlijk voor een paar jaar later gepland", zegt ze. "Maar er was wel een meevaller toen. Ik zat in het vierde jaar. Daardoor viel het voor mij nog redelijk mee. Ik had mijn stages al achter de rug en hoefde alleen nog maar mijn eindverslag te schrijven. Dat kon ik vooral thuis doen."
Vooroordelen
Toch liep ze tegen vooroordelen aan, vooral bij docenten en de schoolleiding, over vrouwen die op het mbo zitten en zwanger worden. "Docenten dachten, en denken vaak nog steeds: het zijn tienerzwangerschappen. Dat keuren ze af. Opleidingen denken dat het wel afdoende is als ze een protocol hebben of een moederklas. Dat is niet zo."
Annemieke richtte tien jaar geleden een club op voor die groep: studerendemoeders.nl. Ze wilde daarmee lotgenoten steunen en zorgen dat die extra financiële hulp er komt. "Een zwangerschap is zoiets moois. Maar op het mbo wordt het als groot probleem beschouwd. Dat is zo jammer."
Verdeling van het geld uit het fonds
Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven stort 10 miljoen euro in een speciaal fonds. Dat geld wordt verdeeld onder alle mbo-instellingen. Die mogen zelf de precieze invulling van het fonds bepalen omdat zij de problematiek het beste zouden kunnen inschatten.
Naast compensatie voor zwangeren regelt het fonds ondersteuning van de schoolkosten voor minderjarige en voltijds studenten uit arme gezinnen. Op dit moment kunnen die nog gebruikmaken van een tijdelijke regeling. Vanuit het fonds krijgen zij onderwijsbenodigdheden vergoed zoals laptops, boeken en werkkleding.
Hulppunt
Het hulppunt voor moeders die studeren, was er de afgelopen jaren niet voor niets. Veel zwangere vrouwen wisten het te vinden. "Ik krijg nog maandelijks telefoontjes van vrouwen die problemen hebben om aangenomen te worden op een mbo-instelling. Drie weken geleden werd ik nog gebeld door een zwangere vrouw die al twee kinderen had en die op een intakegesprek te horen kreeg dat ze misschien sterilisatie moest overwegen."
Na tien jaar is de erkenning van zwangere studenten eindelijk een feit. Veel vrouwen die zwanger worden en moeten bevallen tijdens hun opleiding, lopen studievertraging op. Die worden straks gecompenseerd. "Ik ben er heel blij mee", zegt Annemieke. "Dit is een stap in de goede richting. Een erkenning voor studerende moeders. Ik hoop dat hierdoor anders tegen deze groep wordt aangekeken."