'Direct gehandeld'

Verdrinking Eritrese man in zwembad Amsterdam onderzocht

05 december 2018 17:53 Aangepast: 16 november 2019 10:49
Het Optisport Bijlmer Sportcentrum in Amsterdam Beeld © Google Streetview

De politie onderzoekt de dood van de 40-jarige Goitom Zigta. Hij werd 25 november bewusteloos in een zwembad in Amsterdam gevonden en overleed vorige week in het ziekenhuis.

Goitom had geen Nederlands zwemdiploma, maar was van plan om zwemlessen te gaan nemen. Dat vond hij belangrijk, zo laat zwembaddirecteur Erwin van Iersel weten. Die benadrukt dat de vrouw van Goitom heeft aangegeven dat hij al wel kon zwemmen.

Recreatief zwemmen

Toch ging er 25 november in het Optisport Bijlmer Sportcentrum iets helemaal mis. Goitom was op dat moment in het zwembad aanwezig tijdens het 'recreatief zwemmen'. Op een bepaald moment riep een andere zwemmer in het bad de badmeesters. Van Iersel: "Een van de badgasten zei: we denken dat er iets niet goed is met die meneer. Toen hebben we direct gehandeld."

Er waren op dat moment zeven badmeesters aan het werk in het zwembad. Goitom werd uit het water gehaald en direct gereanimeerd. Van Iersel zegt niet vast te kunnen stellen hoe lang hij al bewusteloos in het water lag. "Dat weten we gewoon niet." Van Iersel wil niet vertellen of Goitom in het diepe of ondiepe zwom.

'Het is een verdrinking'

Goitom werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vorige week overleed. De politie doet nu onderzoek naar de dood van de Eritreeër. "Hij is een niet-natuurlijke dood gestorven, het is een verdrinking. Daarom doet de recherche onderzoek naar wat er is gebeurd", laat een politiewoordvoerder aan RTL Nieuws weten.

Goitom was erg geliefd in Amsterdam. Hij werkte voor de gemeente en de GGD om voorlichting te geven aan andere Eritrese asielzoekers en statushouders. "Zijn inzet als vertaler en als duider van de verschillen en overeenkomsten tussen de Eritrese en de Nederlandse cultuur was van grote waarde", schrijft de gemeente Amsterdam samen met de GGD in een rouwadvertentie. 

Rouwadvertentie Goitom Rouwadvertentie Goitom

'Hij was onvermoeibaar'

"Wij bewonderen hoe hij zijn leven vormgaf", vult taleninstituut NedLes, Nederlands voor anderstaligen, aan in een andere rouwadvertentie. "Hij had zijn master Public Health afgerond aan de VU. Hij zette zich in voor de psychische gezondheid van Eritreeërs in Nederland. Hij was onvermoeibaar in het verbeteren van zijn Nederlandse taal. Zijn overlijden is een gemis voor ons allen."

De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten publiceerde onlangs nog een video waar Goitom in gesprek ging over de psychische gezondheid van Eritrese nieuwkomers in Nederland. 

Goitom laat een vrouw en twee kinderen achter.

In een Facebookbericht over de dood van Goitom van 'Eritreeërs Gezond' stromen honderden steunbetuigingen binnen. Goitom vond het belangrijk om de Eritrese mensen in Nederland goede informatie te geven over gezondheid en gezondheidszorg en deed dit via dit platform.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore