De kans dat een baby in stuitligging op natuurlijke wijze én dus zonder keizersnede wordt geboren, is stukken groter als het draaien van het kind wordt gecombineerd met een bepaald medicijn. Dat heeft de Amsterdamse gynaecoloog Joost Velzel ontdekt. "Iedere vrouw zou dit moeten weten."
Bij een stuitligging ligt de baby met zijn billen naar beneden. Rond de 36 weken ligt zo'n vier procent van de baby's in een stuitligging. In 85 procent van de gevallen worden kindjes die zo liggen, via een keizersnede ter wereld gebracht.
Als de moeder dat wil, wordt geprobeerd de baby te draaien. Zo kan de moeder toch nog op een natuurlijke manier kan bevallen.
Daling van 20 procent
Het medicijn - fenoterol- verslapt de baarmoeder tijdens het draaien van de baby. Het effect liegt er niet om: het draaien is in combinatie met dit medicijn stukken succesvoller waardoor het aantal keizersneden daalt met 20 procent.
Volgende week woensdag promoveert gynaecoloog in opleiding Joost Velzel (32) van de Universiteit van Amsterdam op zijn ontdekking. "Helaas krijgt nu nog maar 40 procent van de vrouwen fenoterol toegediend. Ongelooflijk zonde. Er worden ook medicijnen gegeven die niet werken. Dit zou niet meer moeten gebeuren."
Niet bevoegd
Nu komt het nog vaak voor dat moeders andere medicatie dan fenoterol krijgen. Of helemaal niets. "Als het draaien door een verloskundige buiten het ziekenhuis gebeurt, krijgt de moeder geen medicatie. Waarom? Omdat de verloskundige niet bevoegd is medicatie te geven", zegt Velzel.
Gynaecologen of klinisch verloskundigen werken wél vaak met medicatie, maar er zijn allerlei soorten medicijnen op de markt. "Ook die helemaal niet werken."
Bijwerkingen
Volgens Velzel heeft het enige effectieve medicijn wel kans op bijwerkingen, zoals hartkloppingen. "Maar die bijwerkingen duren kort. Slechts 10 minuten. Het is de moeite waard als je het afzet tegen de werking."
Voor zijn onderzoek onderzocht Velzel de afgelopen vijf jaar 830 vrouwen die zwanger waren van een baby hadden die in een stuitligging lag.
