Bewoners bezorgd

Politie onderzoekt Project X-feest in Brabantse Katwijk, duizenden willen komen

05 december 2018 14:50 Aangepast: 05 december 2018 19:18
De gemeente Cuijk vreest toestanden als tijdens het Project X-feest in Haren in 2012. Beeld © ANP

In het Brabantse Katwijk is voor vrijdag een groot Project X-feest aangekondigd. Enkele uren nadat de oproep op Facebook was gezet, hadden al 7000 mensen aangegeven te komen. 15.000 mensen zeggen geïnteresseerd te zijn. Het aantal liep snel op.

De politie en gemeente Cuijk, waar Katwijk onder valt, zijn op de hoogte van het feest. Op dit moment overleggen ze welke maatregelen er moeten worden genomen. In verschillende WhatsApp-groepen worden afspraken gemaakt om naar het feest te komen en om van tevoren 'in te drinken'. 

Aan het begin van de avond heeft Facebook de pagina offline gehaald. 

'Iedereen mag komen'

Aanleiding voor het feest in Cuijk is een bericht van Noor op Snapchat waarin ze schrijft: "Vrijdag feest bij mij, iedereen mag komen." En: "Als je komt moet je het wel zeggen en ook wie je meeneemt." Wie het evenement op Facebook heeft aangemaakt, is onbekend

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nog meer arrestaties door Project X Haren

Een straatbewoner zegt tegen RTL Nieuws zich zorgen te maken. "Katwijk telt 500 inwoners, voornamelijk oudere mensen. Dit gehucht en de straat kunnen zo'n groot feest niet aan. Ik heb van de familie begrepen dat er contact is met de politie en dat ze hun best doen om het niet door te laten gaan."

De politie in het Zuid-Hollandse Katwijk heeft inmiddels laten weten dat het om een adres in het Noord-Brabantse Katwijk gaat en dat er een onderzoek is ingesteld.

Haren liep uit de hand

Het is meer dan zes jaar geleden dat een Project X-feest in Haren uit de hand liep. Duizenden jongeren kwamen naar het plaatsje om te rellen. Dat begon met een meisje die een openbare uitnodiging voor haar zestiende verjaardag op Facebook zette.

Binnen een dag waren er toen al 16.000 aanmeldingen, na twee weken waren dat er 250.000. Op de uiteindelijke dag werden 500 politieagenten en 250 ME'ers ingezet. Ze konden niet verhinderen dat er grote rellen kwamen.

In de nasleep van Project X in Haren, werden er meerdere Project X-feesten aangekondigd in onder meer Gouda en Alkmaar. In Arnhem besloot de gemeente de belangrijkste toegangswegen af te sluiten en gold er een noodbevel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore