Ga naar de inhoud
Pijlen de lucht in

Net op tijd: drie verplichte lanceerstandaarden goedgekeurd

Vuurwerkliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen: er zijn toch standaarden goedgekeurd om vuurpijlen mee af te schieten. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft drie standaarden aangewezen die gebruikt kunnen worden tijdens oud en nieuw.

Eerder werden alle standaarden afgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ze bleken niet stabiel genoeg te zijn. De branchevereniging was verrast en wist niet hoe ze dit probleem binnen een maand moesten oplossen.

Recht de lucht in

Vuurwerkimporteurs vroegen of er nog andere en aangepaste lanceerstandaarden konden worden getest. Dit mocht en daaruit zijn nu drie veilige standaarden gekomen. Ze voldoen aan de eisen: ze moeten vuurpijlen vanaf een verharde, dan wel onverharde ondergrond stabiel en verticaal de lucht inschieten en de standaarden moeten ook vaker dan één keer gebruikt kunnen worden.

Geen
Lees meer:
Geen vuurpijlen dit jaar? Verplichte lanceerstandaarden afgekeurd

Meegeven bij vuurwerk

Het kabinet besloot begin dit jaar dat vuurpijlen vanaf de komende jaarwisseling alleen mogen worden verkocht als tegelijkertijd een geschikte lanceerstandaard wordt meegeleverd.