Ga naar de inhoud
Italiaanse maffia

Wat doet de 'Ndrangheta hier in Nederland?

Archieffoto

Een maffiaclan uit het zuiden van Italië, dat is de 'Ndrangheta. Maar dat ze zich niet aan landsgrenzen houden, blijkt wel uit de tientallen invallen die de politie vandaag in Nederland heeft gedaan. Meerdere mensen zouden zijn gearresteerd. Wat heeft de Italiaanse maffia hier in Nederland te zoeken?

De 'Ndrangheta is ontstaan in 'de teen van de laars' van Italië, legt correspondent Eveline Rethmeier vanuit Italië uit. Via families die zijn gaan samenwerken, werd de criminele organisatie steeds groter. Inmiddels houden ze zich vooral bezig met drugshandel, fraude, witwassen van geld en illegaal gokken.

Jaaromzet: 40 miljard

Met een jaaromzet van naar schatting 40 miljard is het de machtigste en meest actieve maffiaorganisatie van het land. En ze opereren niet alleen meer vanuit Italië. Ook in veel andere landen van Europa zijn ze actief, waaronder in Nederland. Rethmeier vertelt dat dat al jaren het geval is.

"Nederland is al heel lang een heel belangrijk land voor de 'Ndrangheta. Ze voelden zich hier jarenlang veilig, hadden geen last van de politie en criminelen die in Italië waren veroordeeld, konden hier simpel onderduiken. Het was erg comfortabel voor ze."

'Party's in Nederland met mooie vrouwen'

Dat zei een van de leden van de 'Ndrangheta, Giorgio Basile, eerder zelf ook in 2010 toen hij ging samenwerken met de politie. Hij smokkelde drugs vanuit Duitsland en Nederland naar Italië. "Nederland was in de jaren tachtig en negentig het trefpunt voor ons in het buitenland. We zagen elkaar hier vaak. Er werden grote party’s georganiseerd. Met mooie vrouwen, we hadden het voor elkaar. Je hoefde geen angst te hebben te worden opgepakt door de politie. Er wás ook weinig politie. Het leven was hier makkelijk. We konden doen wat we wilden. Nederland was een vrijstaat."

Grote
Lees meer:
Grote politieactie in Nederland tegen maffiaclan 'Ndrangheta

Wat Basile deed in Nederland, drugs smokkelen, is ook een reden waarom de 'Ndrangheta zich in Nederland heeft gevestigd, zegt Rethmeier. "Met de Rotterdamse haven is Nederland natuurlijk een aantrekkelijk land." Dat stelt de politie zelf ook in een rapport uit 2011. De 'Ndrangheta zou voornamelijk op het gebied van handel en smokkel van verdovende middelen en dan met name cocaïne en synthetische drugs actief zijn in ons land.

Intensieve samenwerking

In de afgelopen jaren werden daarom ook tientallen kopstukken van de 'Ndrangheta opgepakt in Nederland. Aanvankelijk omdat de Italiaanse autoriteiten zich meldden met de vraag of er een crimineel bij ons ondergedoken zat. Na een zoekactie werden de criminelen dan in ons land gevonden. "Nederland kwam toen steeds vaker in beeld, waardoor Italië en Nederland sindsdien steeds intensiever zijn gaan samenwerken."

Restauranthouder
Lees meer:
Restauranthouder A'dam opgepakt vanwege banden met maffia

En dat die samenwerking steeds beter is geworden, is vandaag goed te zien, zegt Rethmeier. In vier landen, waaronder Nederland, vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland. "Dit is een gigantische actie. Na vandaag zullen de leden van de 'Ndrangheta Nederland absoluut niet meer zien als een vrijplaats. De politie wil laten zien dat ze zich niet meer veilig kunnen voelen in Nederland. En die belangrijke positie die ons land in de jaren 80 en 90 had als trefpunt voor de 'Ndrangheta-leden, lijkt hiermee dan ook voorgoed voorbij."