Cijfers wereldwijd

Minder doden door terrorisme, wel meer aanslagen extreemrechts

05 december 2018 09:20 Aangepast: 05 december 2018 09:30
Een arrestatie van een terreurverdachte op Mallorca. Beeld © EPA

Opnieuw kwamen vorig jaar minder mensen om bij terreuraanslagen. In 2017 vielen in de hele wereld 27 procent minder doden door terrorisme dan het jaar daarvoor. Wel is er een toename te zien in het aantal aanslagen door extreemrechts.

Dat staat in het rapport Global Terrorism Index 2018 (pdf). Het is het derde jaar op rij dat er een daling te zien is.

Het rapport definieert terrorisme als het dreigen of gebruik maken van illegaal geweld om zo - via angst, dwang of intimidatie - een politiek, economisch, religieus of sociaal doel te bereiken. 

5000 doden in Irak

De daling komt vooral doordat IS minder actief is geworden. De terreurgroep is nog altijd verantwoordelijk voor de meeste terreurdoden, maar het zijn er wel veel minder dan een jaar eerder: volgens het rapport gaat het om een daling van 52 procent. In Irak vielen 5000 minder doden, in Syrië 1000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AIVD: groter gevaar voor confrontaties extreemrechts en -links

Irak en Syrië staan daarmee in de top van 10 landen waar de meeste terreurdoden vielen. In dat lijstje staat ook Afghanistan, waar de meeste terreurdoden vielen. Veel doden door aanslagen waren er ook in Nigeria, Somalië, Pakistan, Egypte, Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en India.

De dodelijkste aanslag was vorig jaar op 14 oktober in Somalië. In de hoofdstad Mogadishu kwamen bij een zelfmoordaanslag 588 mensen om.

Extreemrechts 

In Europa daalde het aantal terreurdoden met 75 procent. In zowel West-Europa als de Verenigde Staten is er wel steeds meer zorg om de toename van terrorisme uit extreemrechtse hoek.

Er vielen volgens het rapport de afgelopen vier jaar 66 doden door extreemrechtse groeperingen en individuen. Vorig jaar kwamen door aanslagen van extreemrechts 17 mensen om. "Er is een reële en significante toename van extreemrechtse terroristische activiteiten, vooral in de afgelopen twee jaar", aldus een van de onderzoekers.

Bomvesten en kalasjnikovs: zo wilden terroristen een aanslag plegen op de Amsterdam Pride

Eerder dit jaar werd in Nederland een aanslag voorkomen.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore