Eurojust

Grote politieactie in Nederland tegen maffiaclan 'Ndrangheta

05 december 2018 07:25 Aangepast: 05 december 2018 08:52
Een lid van een arrestatieteam (archieffoto).

Politie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België zijn bezig met een grote actie tegen de Italiaanse 'Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië.

Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is.

Tientallen invallen

In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland, maar meer informatie kan nog niet gegeven worden.

De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoördineerd. De actie wordt om 12.00 uur vandaag toegelicht in een persconferentie die live te zien is op deze site en RTL Z.

Duitsland

In Duitsland zijn volgens nieuwswebsite Bild.de meer dan honderd plekken en objecten doorzocht, waaronder pizzeria's. De meeste invallen waren in Noordrijn-Westfalen en Beieren. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht, zei de federale politie in Wiesbaden. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn er ook invallen geweest in Zuid-Amerika.

Machtigste

De 'Ndrangheta is een maffiaorganisatie uit Calabrië, in het zuiden van Italië. Ze heeft de Siciliaanse Cosa Nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bejaarde maffiabaas (84) schuldig aan moord

Vorige maand maakte de Italiaanse politie nog bekend dat ze een van de kopstukken van 'Ndrangheta hadden opgepakt: Filippo Morgante. Hij was al een jaar voortvluchtig.

Begin vorig jaar werd baas Santo Vottari opgepakt, hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa. Hij werd onder meer gezocht als medeplichtige bij de geruchtmakende moorden op zes mensen in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden. Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore