Einde 5 minuten-registratie

Minder papierwerk voor wijkverpleegkundigen en thuiszorg

04 december 2018 22:56 Aangepast: 05 december 2018 09:18

Het papierwerk voor wijkverpleegkundigen en verzorgenden die mensen aan huis helpen, wordt volgend jaar verminderd. Er komt dan een eind aan de zogeheten 'vijf minuten-registratie', waarin ze van elke vijf minuten moeten noteren welke zorg ze hebben geleverd.

Straks hoeft dat dus niet meer. Dat hebben partijen in de zorg, waaronder de zorgverzekeraars en het ministerie, afgesproken met de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de afspraken. "In plaats van zorgprofessionals eindeloos te controleren, moeten we ze juist vertrouwen geven. En minder tijd die op gaat aan papier, is meer tijd voor de zorg", zegt hij.

Onnodige regels

"Dit smaakt naar minder: minder administratieve lasten", zegt directeur van V&VN Sonja Kersten. "Ook in andere sectoren van de zorg zijn nog heel veel onnodige regels die veel tijd kosten, maar niets bijdragen aan betere zorg. Daar moeten we zo snel mogelijk van af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Onbekwame verzorgenden met valse diploma's in de wijkverpleging'

Zo nauwkeurig als ze hun werk nu nog vastleggen, hoeft het straks niet meer. De declaraties worden dan betaald op basis van vooraf gemaakte zorgplannen en planningen.

Twee uur administratie

Volgens Kersten is er nog steeds 'een wereld te winnen'. Uit peilingen onder leden zou blijken dat thuiszorgers en wijkverpleegkundigen 'twee uur per dag kwijt zijn aan administratie, waarvan de helft onnodig'. 

Thuiszorgers hebben propvolle roosters

"Dit is niet haalbaar." De werkdruk voor thuiszorgers en wijkverpleegkundigen is vaak enorm.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore