Gele hesjes

Buma eist draagvlak voor klimaatmaatregelen: 'Anders helemaal geen klimaatbeleid'

04 december 2018 16:02 Aangepast: 04 december 2018 16:07
De gele hesjes, een protestbeweging, in Den Haag. Beeld © ANP

De onderhandelaars over toekomstige klimaatmaatregelen moeten zorgen dat ze weten of er onder de burgers draagvlak is voor hun voorstellen. Dat zegt CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. Hij reageert op de protesten van de ‘gele hesjes’ tegen verhoging van de accijns op benzine, afgelopen weekend in Frankrijk.

Die protesten liepen flink uit de hand. Buma wijst er op dat Nederland Frankrijk niet is, maar zegt tegelijk dat 'als we het overleg niet goed doen, niet beseffen dat heel veel mensen niet aan de klimaattafels zitten terwijl het wel over hen gaat, dan kunnen we de verkeerde kant opgaan'.

Huurhuis met hogere gasrekening

Daarom raadt hij de onderhandelaars aan de zogeheten klimaattafels aan om zelf te onderzoeken of hun al dan niet vergaande plannen kunnen steunen op draagvlak onder de bevolking.

"De mensen die de rekening moeten betalen zitten daar niet aan tafel. Dat betekent dat de politiek daar heel erg op moet letten en zich af moet vragen wat het perspectief is van iemand in een huurhuis wiens gasrekening omhoog gaat. Zegt diegene dan 'heel mooi klimaatbeleid', of word die boos op Den Haag. Ik denk dat de kans op het tweede veel groter is dan op het eerste. Dan heb je uiteindelijk het risico dat we helemaal geen klimaatbeleid hebben en daar wil ik voor waarschuwen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protest gele hesjes kost Franse economie honderden miljoenen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`