Onderwijs

Scholen sparen miljarden euro's, 'zorgelijk en onwenselijk'

04 december 2018 15:21 Aangepast: 04 december 2018 15:27
Scholen besteden niet al het geld dat ze ontvangen aan onderwijs. Beeld © ANP

Scholen potten veel te veel geld op. Sparen mag geen doel op zich worden, waarschuwen de ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. Zij doen dat in reactie op cijfers van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek dat het bedrag dat scholen in totaal hebben opgepot is gestegen van 15,3 miljard in 2016, naar 15,8 miljard euro in 2017.

Van de zogeheten samenwerkingsverbanden, die het geld verdelen voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, vloeide vorig jaar 32 miljoen euro extra naar de reserves. Die samenwerkingsverbanden zijn in het leven geroepen in 2013 toen de wet Passend Onderwijs van start ging. Sindsdien is er door de samenwerkingsverbanden in totaal 241 miljoen euro opgepot.

Zorgelijk en onwenselijk

Dat steekt minister Slob. Hij noemt het 'zorgelijk en onwenselijk dat er zoveel geld niet wordt uitgegeven'. Dat 'staat ook in schril contrast' met de klachten van basisscholen dat ze de extra ondersteuning niet kunnen betalen die zorgleerlingen nodig hebben.

"Wij krijgen als bewindspersonen heel vaak te horen dat er te weinig geld is voor zorgleerlingen. En nu zien we dat het geld dat er voor de zorgleerlingen is, dat die reserves enorm aan het oplopen zijn. Dat vind ik geen goede situatie."

Geen vastgoed en geen ict

Slob legt uit dat de samenwerkingsverbanden zelf geen vastgoed bezitten en ook niet hoeven te investeren in bijvoorbeeld ict. "Die moeten gewoon geld over de scholen verdelen in het kader van de zorg die er voor leerlingen is. Daar hebben de leerlingen recht op en daar hebben de scholen recht op. Dus dat oppotten van dat geld en het groeien van dat bedrag vind ik geen werkbare situatie. Dat moet echt gaan veranderen."

"In een uiterste situatie kun je zeggen: dan gaat er minder geld naar die scholen toe, want blijkbaar hebben ze het niet nodig. Maar dan zou ik ook de goede voorbeelden straffen die er ook zijn. Dus wat ik nu ga doen is in de komende tijd in het land gesprekken voeren over passend onderwijs", zegt Slob.

Geen leerkrachten vinden

Ook de PO-Raad vindt dat de leden te veel geld op de plank laten liggen, maar de koepel van schoolbesturen wijst erop dat scholen bij het opstellen van hun begroting vaak niet weten waarop ze kunnen rekenen. Bovendien blijft er geld voor salarissen op de bank staan, omdat scholen niet genoeg leerkrachten kunnen vinden.

Universiteiten zijn ook te voorzichtig, schrijft Slobs collega Ingrid van Engelshoven. Zij zouden vaker geld moeten lenen in plaats van jarenlang sparen voor een investering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Basisscholen spekten spaarrekeningen met 110 miljoen euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`