Terechte boete

Vlaardingen en ArenA in de fout bij niet handhaven rookverbod

04 december 2018 10:53 Aangepast: 04 december 2018 11:20
Archieffoto. Beeld © AFP

Hoewel handhaven van een rookverbod in een winkelcentrum moeilijk is, had dat in Vlaardingen toch moeten gebeuren. Vandaar dat de gemeente terecht een boete heeft gekregen.

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald in een beroep van de gemeente Vlaardingen. Die was het niet eens met een boete die de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan Vlaardingen had opgelegd vanwege het niet handhaven van een rookverbod in winkelcentrum Liesveld.

Grotendeels overdekt

Liesveld is een grotendeels overdekt winkelcentrum, en in dat soort ruimtes geldt een wettelijk rookverbod. Vlaardingen schoot tekort in de handhaving en daarom is de boete van de staatssecretaris terecht, meent het college.

De gemeente was in beroep gegaan nadat in september 2016 een boete van 600 euro was opgelegd vanwege het niet handhaven van het rookverbod. Dat was geconstateerd na een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Kids blij met rookverbod

'Kan dat niet buiten de rij?'

Ook boete Johan Cruijff ArenA

Ook de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam kreeg een boete voor hetzelfde vergrijp. Het stadion verzaakte tijdens een voetbalwedstrijd het rookverbod te handhaven.

Tijdens een NVWA-controle op 17 april bleek dat er in een aantal vakken door tientallen supporters werd gerookt. De vloer lag bezaaid met sigarettenpeuken en stewards die in de buurt stonden, spraken de rokers niet aan. Daarop kreeg het stadion een boete van 2400 euro voor het niet handhaven van het rookverbod.

De ArenA maakte hiertegen bezwaar, omdat de tribunes zich in de openlucht bevinden. Volgens de bestuursrechter vallen de tribunes van het stadion echter onder het rookverbod omdat ze overkapt zijn. Dat geldt ook als het dak van de ArenA open is, aangezien dat zich alleen boven het speelveld bevindt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`