Voortgezet onderwijs

Leerlingen praktijkonderwijs blij met diplomaplan: 'Eindelijk serieus genomen'

04 december 2018 15:00 Aangepast: 04 december 2018 15:01
Any (17), Ali (17), Soumia (15) en Fanta (16). Beeld © Coen van Noordwijk

Scholieren in het praktijkonderwijs krijgen voortaan ook een landelijk erkend schooldiploma. De leerlingen van de Rotterdamse praktijkschool CVO Accent zijn daar heel blij mee. "Het motiveert", zeggen ze.

Onderwijsminister Arie Slob maakte vanmorgen bekend dat hij het diploma voor praktijkonderwijs in de wet gaat vastleggen. Het praktijkonderwijs is nu nog de enige opleiding in het voortgezet onderwijs waarin leerlingen na afronding geen diploma krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk ook diploma voor leerlingen praktijkonderwijs

"Vanmorgen ging ik met het nieuwsbericht rond om het goede nieuws aan leerlingen te laten weten", vertelt vestigingsleider Coen van Noordwijk van praktijkschool CVO Accent. "De leerlingen reageren blij, ze voelen zich nu echt serieus genomen."

Gemis

Omdat het praktijkonderwijs voor iedere leerling verschilt en er geen landelijk eindexamen is, was er tot nu nog geen diploma. "Leerlingen kregen van oudsher een certificaat, maar niet een diploma met wat ze bereikt en gedaan hebben", legt Van Noordwijk uit.

Een gemis, noemt Van Noordwijk dat. "Het doet leerlingen tekort. Als je geen diploma krijgt, waar doe je het dan voor?"

Wat is praktijkonderwijs?

Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs. Leerlingen voor wie het vmbo te zwaar is, kunnen naar het praktijkonderwijs. Er zijn 175 scholen voor praktijkonderwijs en ongeveer 30.000 leerlingen. 

Leerlingen volgen een eigen pakket aan theorie- en praktijkvakken. Het is dus een opleiding die op maat wordt gemaakt. Welke vakken een leerling precies volgt, staat in zijn of haar eigen ontwikkelplan. Meestal duurt de opleiding 5 jaar.

"We vonden het als school te gek voor woorden dat alle vormen van voortgezet onderwijs worden afgerond met diploma, maar dat dat voor onze leerlingen niet bestond", zegt Van Noordwijk. De Rotterdamse school is daarom twee jaar geleden met het uitdelen van schooldiploma's. Die zijn niet landelijk erkend, maar in de regio Rotterdam wel bekend, vertelt Van Noordwijk.

Meerwaarde

De 18-jarige Ailton was vorig jaar een van de eersten die het schooldiploma van de Rotterdamse praktijkschool in ontvangst mocht nemen. "Het voelde echt goed om een diploma te krijgen", vertelt hij. "Je denkt: hier heb ik de afgelopen vijf jaar voor gevochten."

Ailton (18), oud-leerling van Accent. Ailton (18), oud-leerling van Accent.

"Met het diploma kan ik echt laten zien wat ik kan", vervolgt Ailton. "Ik denk dat het leerlingen helpt om niet op te geven, nu ze ook voor een diploma kunnen gaan."

Doel

Weten dat er een landelijk erkend diploma in het vooruitzicht is, helpt mee bij de motivatie, vertellen ook huidige leerlingen van de school. "Je hebt een doel en dat wil je behalen", zegt Ali (17). "Het is leuker als je aan het eind dat diploma in je handen krijgt."

Daar is Soumia (15) het mee eens. "Doordat we geen diploma kregen, is het net alsof we niet serieus genomen worden. Alsof je het voor niks doet."

Dat vinden de leerlingen ook. "Het is niet leuk om op school te zitten, jarenlang je best te doen en vervolgens geen diploma te krijgen", vertelt de 17-jarige Any. 

Trots

De 16-jarige leerlinge Fanta is blij dat ze nu een landelijk erkend diploma in het vooruitzicht heeft. "Ik vind het ook fijn dat ik mijn ouders straks kan laten zien dat ik een diploma heb, zodat ze trots op me kunnen zijn."

Dat er eindelijk een diploma komt, is volgens Van Noordwijk dan ook een enorme meerwaarde. "Praktijkonderwijs heeft bij veel mensen een negatieve naam. 'Daar leer je niks', denken mensen. Met een diploma krijgen ze nu eindelijk erkenning en het vervult ze met trots", zegt hij. "Dat is ontzettend waardevol."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore