Offerfeest

Toch geen schadevergoeding voor zusjes die klassenfoto misten door offerfeest

04 december 2018 10:10 Aangepast: 04 december 2018 14:16
De Maria Montessorischool in Den Haag. Beeld © Street View

Een moeder uit Den Haag krijgt toch geen schadevergoeding van een Haagse school omdat haar twee dochters niet op de klassenfoto staan. Volgens het Hof is er geen sprake van discriminatie geweest.

De kantonrechter oordeelde eerder dat de ouders recht hadden op 500 euro schadevergoeding. De school ging in hoger beroep tegen die uitspraak en kreeg vandaag gelijk.  De ouders van de twee meisjes moeten de proceskosten betalen. Die lopen in de duizenden euro's. 

De schoolfoto werd gemaakt op de dag van het islamitische offerfeest en de dochters hadden daarvoor vrij gekregen. Ze misten daardoor de klassenfoto. 

Discriminatie

Het Hof geeft de school nu gelijk in het hoger beroep.  Onder meer wordt er rekening mee gehouden dat sprake is geweest van een onbedoeld ongelukkige uitkomst van een planning, zo oordeelt het Hof.

Ook heeft de school alternatieven aangeboden die ertoe hebben geleid dat de zusjes alsnog op andere klassenfoto’s staan, terwijl er ook individuele foto’s van hen zijn gemaakt.

'Schoolvoorbeeld discriminatie' 

Een advocaat van de moeder noemde de kwestie, die al in 2015 gebeurde, een schoolvoorbeeld van discriminatie. Volgens haar omdat alleen moslims erdoor werden getroffen.

10.000 euro schadevergoeding

De moeder eiste vorig jaar nog 10.000 euro schadevergoeding en excuses van de school. Weet u hoe het voelt als je dochtertje van vijf elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt 'mama, waarom sta ik hier niet op?' Dat kun je niet aan een kind uitleggen", zou de moeder tijdens de zaak hebben gezegd.

Minister Slob (Onderwijs). Minister Slob (Onderwijs).

'Wij zijn blij'

Wiely Hendricks, voorzitter van de koepel waar de school onder valt, is blij met de uitspraak. "Het Hof heeft geoordeeld dat we als school zorgvuldig hebbben gehandeld en er geen sprake is van discriminatie. Daar zijn we erg blij mee."

Volgens de directeur is er sprake geweest van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. "We wilden juist rekening houden met de komst van de schoolfotograaf en het offerfeest. Dat gaan we vanaf nu nog nauwkeuriger doen. We hebben onze excuses gemaakt en voor allerlei compenserende maatregelen gezorgd. "

De school heeft geen contact meer met het de ouders. De twee leerlingen zijn vroegtijdig van school gegaan. Wat de reden is, weet Hendricks niet. 

'Jammer'

Onderwijsminister Arie Slob vindt het 'erg vervelend' dat ouders de gang naar de rechter zoeken en niet het gesprek aangaan. "Ik ben blij voor de school. Maar naar de rechter stappen is niet de manier waarop we met elkaar in het onderwijs moeten omgaan" 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`