Eindelijk ook diploma voor leerlingen praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs is de enige schoolsoort in het voortgezet onderwijs waarin leerlingen na afronding van de opleiding geen diploma krijgen. Dat gaat nu veranderen.
Onderwijsminister Arie Slob gaat een diploma voor het praktijkonderwijs in de wet vastleggen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee wil hij leerlingen in het praktijkonderwijs 'de erkenning geven die zij verdienen'.
Maatwerk
In het praktijkonderwijs wordt geen eindexamen afgenomen, dus wordt het een schooldiploma. Daaraan kunnen branchecertificaten en praktijkverklaringen worden toegevoegd.
Omdat leerlingen in het praktijkonderwijs niet allemaal hetzelfde onderwijs krijgen, komt er geen landelijk examen. "De kracht van het praktijkonderwijs zit in maatwerk", zegt Slob.
30.000 leerlingen
Leerlingen voor wie het vmbo te zwaar is, kunnen naar het praktijkonderwijs. Er zijn 175 scholen voor praktijkonderwijs en ongeveer 30.000 leerlingen. De meeste leerlingen gaan na het praktijkonderwijs aan het werk.
Een praktijkopleiding duurt meestal vijf jaar. In die tijd volgen leerlingen via een eigen ontwikkelplan theorie- en praktijkvakken. Omdat leerlingen niet allemaal hetzelfde onderwijs krijgen, is er geen landelijk examen.