'Erkenning geven'

Eindelijk ook diploma voor leerlingen praktijkonderwijs

04 december 2018 07:30 Aangepast: 04 december 2018 10:54
Archieffoto. Beeld © ANP

Het praktijkonderwijs is de enige schoolsoort in het voortgezet onderwijs waarin leerlingen na afronding van de opleiding geen diploma krijgen. Dat gaat nu veranderen.

Onderwijsminister Arie Slob gaat een diploma voor het praktijkonderwijs in de wet vastleggen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee wil hij leerlingen in het praktijkonderwijs 'de erkenning geven die zij verdienen'. 

Maatwerk

In het praktijkonderwijs wordt geen eindexamen afgenomen, dus wordt het een schooldiploma. Daaraan kunnen branchecertificaten en praktijkverklaringen worden toegevoegd.

Omdat leerlingen in het praktijkonderwijs niet allemaal hetzelfde onderwijs krijgen, komt er geen landelijk examen. "De kracht van het praktijkonderwijs zit in maatwerk", zegt Slob.

30.000 leerlingen

Leerlingen voor wie het vmbo te zwaar is, kunnen naar het praktijkonderwijs. Er zijn 175 scholen voor praktijkonderwijs en ongeveer 30.000 leerlingen. De meeste leerlingen gaan na het praktijkonderwijs aan het werk.

Een praktijkopleiding duurt meestal vijf jaar. In die tijd volgen leerlingen via een eigen ontwikkelplan theorie- en praktijkvakken. Omdat leerlingen niet allemaal hetzelfde onderwijs krijgen, is er geen landelijk examen.

Ruim 21.000 euro voor een particuliere school? Meer ouders kiezen ervoor

Bij dure privéscholen denk je misschien aan Amerika of Engeland. Maar ook in Nederland sturen steeds meer ouders hun kind naar een particuliere basisschool.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore