Ga naar de inhoud
Vuurwerkvrije zones

Boa's vrezen vuurwerk oud en nieuw: 'Dit kan ernstig mislopen'

Agenten oefenen met vuurwerk. Beeld © ANP Foto

Buitengewone opsporingsambtenaren maken zich zorgen over de jaarwisseling. Ze moeten steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, maar krijgen geen middelen om zich te verweren.

Dat schrijft het AD vandaag. Boa's pleitten er eerder dit jaar voor om uitgerust te worden met pepperspray, een wapenstok en een bodycam. Maar dat verzoek zal in ieder geval niet voor het einde van het jaar kunnen worden ingewilligd.

Vuurwerkvrije zones

Er komen steeds meer vuurwerkvrije zones bij en de politie heeft niet genoeg capaciteit om die allemaal te handhaven. Boa's worden daar wel voor ingezet.

Mochten ze echt in de knel komen, dan kan de politie alsnog te hulp schieten. Toch vreest Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond (NBB) voor gewonden. "Dit kan zo maar ernstig mislopen", zegt hij in de krant.

'Dit willen we niet meer'

"Wat we al een hele tijd zeggen, is dat de politie zich terugtrekt op de kleine overheidstaken", zegt Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond. "Die moeten wij dan doen. Met Oud en Nieuw pakken we onder meer overlast aan die door jongeren wordt veroorzaakt en handhaven we vuurwerkvrije zones, waar er steeds meer van komen."

"Maar we hebben niks om mee te werken of mee te kunnen optreden", gaat Lakenman verder. "Wij kunnen wel handhaven, maar we moeten wel veilig kunnen werken. We willen bodycams, wapenstokken en pepperspray. Dat betekent wel dat we ook trainingen moeten hebben."

"Er nog geen ernstig gewonden gevallen, maar wel mensen die bekogeld worden met vuurwerk. Dat willen we niet meer."

Verbod

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde vorig jaar om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Volgens hun rapport is de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar.

Volgens de onderzoeksraad zijn er jaarlijks 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. In 40 procent van de gevallen is vuurwerk de reden dat het misgaat.

Onderzoeksraad
Lees ook
Onderzoeksraad voor Veiligheid wil verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen