Held

Redder over brugdrama Zaandam: 'Ik zag die man vallen'

04 december 2018 00:59 Aangepast: 04 december 2018 10:40
Beeld © RTL Late Night

Fardad Sheik-Olya ziet een oude man vanaf een brug naar beneden vallen en twijfelt geen moment. Hij komt in actie en redt uiteindelijk het leven van de 77-jarige man.

"Op het moment dat ik aankwam met de auto, stond de brug al open", zegt Fardad in RTL Late Night met Twan Huys. Hij ziet vorige week woensdag twee mensen bovenaan de Prins Bernhardbrug in Zaandam hangen. "Ik probeerde 112 te bellen, maar ik zag meerdere mensen om mij heen ook bellen. Dus ik dacht: laat hen dat maar doen, met meerdere mensen bellen heeft ook geen zin."

De brug was open gegaan terwijl er nog mensen op liepen. Een ouder stel van 77 en 78 jaar hing plotseling aan de openstaande brug. Hoe het kon dat de brug op dat moment open ging, wordt op dit moment nog onderzocht. Volgens ooggetuigen gebeurde het ineens, maar dat is nog niet bevestigd.

'Machteloos'

Als Farad zijn auto op slot doet, ziet hij plotseling hoe de man valt. "Ik zie hem loslaten vanaf het hoogste punt van de brug. Hij stoot zijn voorhoofd aan een ijzeren rand en valt achterover."

Farad komt niet direct in actie. "Ik deed toen niks, dat is een apart gevoel. Je bent machteloos, je staat toe te kijken hoe iemand valt."

Maar Farad weet daar sneller uit los te komen dan de andere omstanders. Hij rent gelijk naar beneden, over het fietspad. "Ik moest door een ijzeren deur heen, die was op slot dus ik ben door een luik gekropen. Het was heel donker, ik zag helemaal niks. De adrenaline ging door mijn lichaam heen."

Koud water

Dan springt Farad in het water. "De man lag met zijn gezicht in het water. Ik ben naar hem toe gezwommen, heb hem omgedraaid en een paar tikken op zijn gezicht gegeven om hem bij bewustzijn te brengen. Hij reageerde niet."

Het water is behoorlijk koud, en de adrenaline waarmee Farad in het water sprong, verdwijnt al gauw. Hij weet de man richting de kant te krijgen, maar daarna wordt het zwaar doordat ze allebei met kleren aan in het water liggen.

Farad ziet een andere man aan de kant staan en roept dat hij ook het water in moet. Samen houden ze het slachtoffer vast, een derde man staat aan wal. "Ik ging onder water om de man bij zijn benen te pakken, de andere had zijn hoofd vast. De derde jongen trok hem uit het water en begon gelijk te reanimeren."

Ziekenhuis

De man wordt uiteindelijk met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Zijn vrouw blijkt niet in het water te zijn gevallen, maar op het fietspad. Ook zij raakte gewond. Inmiddels maken de twee het naar omstandigheden goed. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Slachtoffers brugongeluk Zaandam aanspreekbaar, burgemeester enorm geschrokken

Terwijl Farad bezig is om het leven van de man te redden, ziet hij andere omstanders filmen met hun telefoon. "Op het moment dat ik naar beneden ging, stonden ze te filmen. Ik wilde er wat van zeggen, maar ik dacht: het heeft geen zin om nu de discussie aan te gaan met die mensen. Je kan niet van iedereen verwachten dat ze zoiets doen."

Burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad is in ieder geval enorm blij met de snelle actie van Farad en de andere twee mannen. "Ik heb grote bewondering voor de omstanders die meteen in actie zijn gekomen om een van de slachtoffers uit het water te halen", zei hij vorige week.

Ooggetuige brugongeluk Zaandam: 'Twee mensen vielen naar beneden'

Ooggetuigen melden dat de brug plots open zou zijn gegaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore