Ga naar de inhoud
Sinterklaas

Roetveegpiet verovert scholen in de (grote) steden

Sinterklaas werd tijdens de intocht van 2019 voor het laatst geflankeerd door zwarte pieten. Beeld © ANP

De roetveegpiet is steeds vaker te zien op basisscholen. Vooral in de grote steden is de roetveegpiet bezig aan een opmars. In de regio vieren de scholen Sinterklaas nog veel met Zwarte Pieten.

Dit jaar heeft 30 procent van de basisscholen in het land roetveegpieten rondlopen, soms in combinatie met Zwarte Pieten. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Roetveegpieten

Van de basisscholen viert 83 procent het Sinterklaasfeest met (onder andere) Zwarte Pieten. 

Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder 581 leerkrachten van 581 verschillende basisscholen. In totaal heeft ons land 6500 basisscholen.

Drie grote steden

Uit onderzoek blijkt verder dat er grote regionale verschillen zijn tussen de drie grote steden en de rest van het land. In de drie grote steden wordt Sinterklaas op 69 procent van de basisscholen met (onder andere) roetveegpieten gevierd, terwijl dat in de overige regio's in het land 16 procent tot 20 procent is.

In de drie grote steden wordt Sinterklaas op 47 procent van de basisscholen met zwarte pieten gevierd. In de overige regio's van ons land is dat 90 tot 93 procent van de gevallen.

Kortom: hoe verder van de Randstad, hoe zwarter de kleur van de Pieten.

Verdeeldheid

Op de meeste basisscholen heeft de zwartepietendiscussie niet gezorgd voor verdeeldheid binnen het team, tussen leerlingen en tussen ouders en is de discussie niet in de groepen beland.

In de drie grote steden heeft de discussie relatief vaak wél gezorgd voor enige verdeeldheid tussen de ouders (24 procent).

 

Sint
Nat weer
Sint en Piet moeten paraplu mee: 'Pakjesavond wordt nat en onstuimig'