Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geweld, seks of grove taal

CDA wil Kijkwijzer voor YouTube

03 december 2018 03:53 Aangepast: 03 december 2018 08:37
Beeld © iStock

Het CDA wil dat de Kijkwijzer ook gaat gelden voor video's op YouTube. Kinderen moeten zo beschermd worden tegen ongepaste filmpjes.

Kamerlid Harry van der Molen vertelt in het AD over het plan. "Mijn zoon van 7 kijkt regelmatig via YouTube naar filmpjes. Ik kan als ouder moeilijk bepalen of die wel geschikt zijn. De Kijkwijzer is een prima hulpmiddel. Dan kan je even snel over zijn schouder meekijken waar je kind naar kijkt als er geschreeuw uit zijn telefoon of iPad klinkt."

Het CDA wil ouders op deze manier helpen om hun kinderen te beschermen. Het logo zou volgens de partij overal, dus ook op tv, constant in beeld moeten blijven. 

Google

In 2015 besloot de Tweede Kamer al dat de regels voor tv-programma's ook moeten gelden voor online diensten. Tot nu toe is daar echter weinig mee gedaan, zegt Van der Molen. "Ik ga de minister vragen of hier vaart mee kan worden gemaakt."

Google, de eigenaar van YouTube, ziet praktische bezwaren bij het plan. Het zou onmogelijk zijn om de Kijkwijzer in te voeren op YouTube, zegt Rachid Finge van Google Nederland in de krant. Het bedrijf zegt wel bezig te zijn met andere maatregelen om kinderen verantwoord te kunnen laten kijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van