Ga naar de inhoud
600.000 borden

'Twintig procent van de verkeersborden is overbodig'

Beeld © ANP Foto

Nederland zou wel 600.000 verkeersborden kunnen missen. Een oerwoud aan borden langs de weg zou het juist gevaarlijker maken in het verkeer.

Dat zeggen Veilig Verkeer Nederland (VVN), het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid (CROW) en de HR Groep, die alle verkeersborden in ons land in kaart heeft gebracht. De Telegraaf schrijft over hun oproep om de bezem door de bordenjungle te halen.

Nederland telt ruim 3 miljoen verkeersborden, twintig procent daarvan zou dus overbodig zijn. Een te groot aantal verkeersborden kan gevaarlijk zijn, zeggen de organisaties, omdat automobilisten dan steeds op de borden moeten letten en andere weggebruikers over het hoofd kunnen zien. 

'Juist gevaarlijker'

"Het is duidelijk dat wegbeheerders maar borden blijven plaatsen om weggebruikers op van alles en nog wat te attenderen of te waarschuwen voor gevaarlijke situaties", zegt Rob Stomphorst van VVN in de krant.

Maar dat kan dus averechts werken. "Dan schiet je je doel natuurlijk voorbij, want in plaats van veiliger maak je het juist gevaarlijker."

Herhalingen

Een deel van de borden zou makkelijk verwijderd kunnen worden. "Er wordt te veel herhaald aan waarschuwingen en borden blijven zelfs staan als de hele verkeerssituatie is veranderd”, zegt John Boender van het CROW.

Rijkswaterstaat zegt in de krant met de oproep aan de slag te gaan.

En dan komen er ook nog zelfbedachte borden bij...

02:23
Mensen maken bijvoorbeeld borden met 'Pas op voor overstekende obers!'