Amsterdam

Transgender ambtenaren krijgen verlof om van geslacht te veranderen

01 december 2018 10:10 Aangepast: 01 december 2018 11:03
Burgemeester Halsema voer deze zomer mee met de botenparade van de Gay Pride. Beeld © ANP

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam die van geslacht willen veranderen en daarvoor behandelingen moeten ondergaan, kunnen vanaf nu met 'transitieverlof'. Amsterdam wil 'een rolmodel' zijn voor andere organisaties.

De gemeente Amsterdam wil een werkgever zijn waarbij 'iedereen zich thuis voelt' en 'zijn talenten ten volle kan benutten'. Burgemeester en wethouders willen transgendermedewerkers daarom zo goed mogelijk ondersteunen in hun zogeheten transitieperiode en ervoor zorgen dat die tijd voor werkgever en werknemer zo soepel mogelijk kan verlopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal transgenders dat medische hulp zoekt vervijfvoudigd

Bezoek aan arts of psycholoog

Nu staat zwart op wit dat transgender ambtenaren voor bezoeken aan een arts of psycholoog voortaan kort ziekteverlof krijgen. Als ze een geslachtsoperatie ondergaan, kunnen ze tijdelijk arbeidsongeschikt verklaard worden. "Precies zoals bij andere operaties", legt een woordvoerder uit.

Een jaar geleden werd dit plan al ingediend door raadsleden van SP, D66, GroenLinks, Partij van de Ouderen en VVD. Met dit besluit voert het stadsbestuur nu hun voorstel uit

Tijd ver vooruit

Amsterdam is haar tijd vooruit, want over het wettelijke recht op doorbetaald verlof is op landelijk politiek niveau nog onderwerp van discussie en (nog) niet expliciet in de wet geregeld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ivo werd geboren als Yvonne en is voorbeeld voor velen: 'Ik dacht 34 jaar dat ik gek was'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van