#SorryJohan

Johan Derksen over ophef: 'Ik heb nooit iets naars over homo's gezegd'

30 november 2018 20:56 Aangepast: 30 november 2018 23:51
Johan Derksen in Veronica Inside Beeld © ANP

Johan Derksen heeft in het tv-programma Veronica Inside voor het eerst gereageerd op de ophef die is ontstaan over zijn uitspraken over homo's. Volgens hem heeft hij nooit homo's beledigd. "Grappen doorspekt met humor en niet kwaadaardig, daar moeten homo's maar tegen kunnen."

De afgelopen dagen kreeg Derksen veel kritiek over een opmerking die hij vorige week over homo's maakte. Hij zei onder meer: "Homo's moeten ophouden met doen alsof het zo moeilijk is om uit de kast te komen." Als reactie op zijn uitspraken werd #SorryJohan trending op Twitter. Veel homoseksuelen deelden hun eigen ervaringen.

In het programma Veronica Inside reageerde de voetbalanalist op de ophef. In het begin van het programma ging het er meteen over. "Ik ben van alles, maar niet homofoob", zei hij.

'Huilverhalen' 

Derksen is bepaald niet onder de indruk van de ophef, zo bleek later tijdens de uitzending. Hij zei moe te worden van de 'huilverhalen' die op sociale media rondgaan. "Ik kan wel dromen wat die homo's hebben meegemaakt." Wel erkende hij dat hij als hetero 'makkelijk praten' heeft.

Hij geloofde dat het een worsteling is voor homojongens om ervoor uit te komen. Maar hij zei ook tegen homo's die nog niet zo ver zijn: "Verman je nou, en kom uit de kast." Als je dat niet doet, verloochen je jezelf, vindt hij. "Elke dag dat je dat doet, is een dag te lang. Als je vrienden je laten vallen, zijn het je vrienden niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vicepremier De Jonge: 'Uitspraken Derksen waren lomp'

Schrikken

Wel zei hij ervan te schrikken dat ouders negatief kunnen reageren als hun kinderen ervoor uitkomen homo te zijn. "Je hebt als ouder maar een doel: dat is een gelukkig kind. Beter een gelukkig homokind, dan een ongelukkig kind dat iets verzwijgt. In mijn gezin zou het nooit een item zijn geweest."

Derksen vraagt zich af waar de 'goegemeente' zich druk over maakt en vindt dat grappen over homo's gewoon moeten kunnen. Hij noemt het voetbalkantinehumor die niet kwaadaardig is bedoeld. "Daar moeten homo's maar tegen kunnen."

Enquête: dit vinden we van de uitspraken van Johan Derksen

  • 58 procent van de mensen vindt de uitspraak van Johan Derksen kwetsend.
  • 70 procent van de mensen is het eens met de stelling dat LHBT'ers weleens gekwetst worden door een grap, opmerking of scheldwoord dat gerelateerd is aan hun seksualiteit.
  • Meer dan driekwart van de ondervraagden (76 procent) vindt het onacceptabel dat het woord 'homo'  als scheldwoord wordt gebruikt.
  • Vrouwen (87 procent) vinden homo als scheldwoord vaker onacceptabel dan mannen (66 procent)

De enquête is gedaan in opdracht van RTL Nieuws, uitgevoerd door DVJ Insights. Hiervoor hebben 505 mensen meegewerkt.

Hittepetit

Eerder reageerde minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie op Derksen. Ze vindt zijn uitspraken 'pijnlijk' en wil graag met hem in gesprek, liet ze weten. Derksen noemt haar een 'hittepetit' die dit alleen maar voor de bühne wil doen. "Als ze wil praten, dan kan ze me bellen. Ze wil publiciteit, niemand kent dit mens. Met dit incidentje wil ze alleen maar meeprofiteren."

Hij heeft haar uitgenodigd om in het programma aan te schuiven aan tafel, maar de minister heeft dat geweigerd, zo liet Derksen weten. De minister zou het niet de juiste setting vinden. Derksen voelt er weinig voor om met de minister te praten in een door haar uitgekozen setting. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`