Gevaarlijk veel boor

Consumentenbond waarschuwt: kinderspeelgoed slijm niet altijd veilig

30 november 2018 17:28 Aangepast: 07 december 2018 16:23
Beeld © YouTube | Bibi

Het populaire kinderspeelgoed slijm is niet altijd veilig, zeker niet voor kinderen onder de zes jaar. Van de tien producten die de Consumentenbond heeft getest, bevatten er drie veel meer van de schadelijke stof boor dan wettelijk is toegestaan.

Boor kan irritaties veroorzaken bij inademing of inslikken en bij contact met huid en ogen. Ook kan het diarree, braken en krampen veroorzaken. Op de lange termijn is boor mogelijk schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het schade toebrengen aan het ongeboren kind.

De producten die te veel boor bevatten zijn: Putty XXL, Whoopee Putty en Glow in the dark putty. 

UPDATE: Op 7 december werd bekend dat de Consumentenbond een fout had gemaakt. Niet Glow in the dark putty is gevaarlijk, maar het zogenoemde Fluffy slijm

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fout Consumentenbond: Glow in the dark putty is toch wél veilig

Handen goed wassen

Na het spelen met slijm zouden kinderen in elk geval hun handen goed moeten wassen om te voorkomen dat het spul in de mond of open wondjes komt. Ook zelf slijm maken met wasmiddel of scheerschuim raadt de Consumentenbond, net als eerder gezondheidsinstituut RIVM, af.

De conclusies heeft de bond gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), importeurs en winkels. Consumenten krijgen voorlopig het advies om de producten met te veel boor niet meer te gebruiken.

Sinds 1976

Slijm bestaat overigens al zeker veertig jaar. Het werd in 1976 in de handel gebracht door de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van de barbiepop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore