School Eindhoven

Leerling geschorst om Instagramfoto's: 'Docenten voelden zich onveilig'

30 november 2018 13:47 Aangepast: 30 november 2018 16:22
Het Frits Philips lyceum Beeld © Google Street View

Een leerling van het Frits Philips lyceum in Eindhoven is van school gestuurd nadat hij foto's had geplaatst op Instagram van docenten. Het zou gaan om haatdragende foto’s, en dat gaf een onveilig gevoel bij leraren. Het account waar hij de foto’s op plaatste, werd gevolgd door zeker 800 jongeren.

Het ging onder meer om het Instagramaccount 'Fuck Philips', waar tientallen foto's op stonden, zo zeggen leerlingen tegen RTL Nieuws. "We gaan niet in detail over wat daarop te zien is", zegt rector Wiel Spork. "Maar van een aantal foto's kregen we een onrustig, onveilig gevoel. Dat wil je niet en daarom hebben we gezegd: we schakelen de politie in."

'Vertrouwen is weg'

Spork heeft aangifte gedaan bij de politie en onderzocht ondertussen zelf wie de foto's plaatsten. De leerlingen die bekenden, kregen een stevig gesprek. Een leerling die niet toegaf, maar waarvan zeker was dat hij de foto's had geplaatst op Instagram, is geschorst. "We hadden onweerlegbare bewijzen. Pas toen we dat vertelden, gaf hij toe. Dan zeggen wij: het vertrouwen is weg. Daarom is hij geschorst en is de verwijderingsprocedure gestart om hem van school te sturen."

De school onderzoekt waar de leerling zijn opleiding kan vervolgen.

Een van de accounts op Instagram over het Frits Philips lyceum Een van de accounts op Instagram over het Frits Philips lyceum

Leerlingen van het Frits Philips Lyceum lijken online niet onder de indruk. Op een ander Instagram-account roept een leerling na de schorsing 'alle strijders' op om door te gaan. "De strijd is nog niet gestreden. De school is op zoek naar alle andere accounts en dus willen we jullie informeren."

'We moeten sterk blijven'

De leerling legt uit dat een docent je telefoon wel mag afpakken, maar dat je je inlogcode niet hoeft te geven. "Je hoeft hem niet geforceerd te openen voor hem." Hij sluit af: "We moeten sterk blijven. Niet bezwijken onder de druk!"

Een leerling van het Frits Philips lyceum roept 'strijders' op om door te gaan Een leerling van het Frits Philips lyceum roept 'strijders' op om door te gaan

Inmiddels is er alweer een nieuw account aangemaakt met dezelfde naam: 'Fuck Philips'. Binnen een uur had het account alweer bijna 200 volgers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore