'Minder-Marokkanen-proces'

Wél overleg tussen OM en Opstelten over 'minder-Marokkanen-proces' Wilders

29 november 2018 18:25 Aangepast: 29 november 2018 19:22
Geert Wilders in de rechtbank. Beeld © ANP

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie heeft het ‘minder-Marokkanen-proces’ tegen Wilders besproken met de toenmalige VVD-minister Opstelten van Justitie. Dit blijkt uit antwoorden die minister Grapperhaus vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De toenmalige voorzitter van het college van procureursgeneraal, Herman Bolhaar, besprak onder meer de aangiftes tegen Wilders op 2 april 2014. ''Wilders – procedure besproken – 1000 aangiftes'', zo staat in een document, waarvan het bestaan nu voor het eerst wordt bevestigd.

Het gaat om een korte aantekening naar aanleiding van een regulier periodiek overleg tussen toenmalig minister Opstelten en de toenmalig hoogte baas van het OM op 2 april 2014.

'Ontkenning'

Begin dit jaar heeft het College van procureurs-generaal officieel tegenover het Gerechtshof ontkend dat er ooit overleg is geweest met ambtenaren of ministers over de aangiftes tegen Wilders, wegens diens 'minder-Marokkanen'-uitspraak.

Ook richting de Tweede Kamer is door verschillende ministers van justitie altijd gesuggereerd dat van overleg met het OM over de vervolging van de PVV leider geen sprake was.

'Regulier overleg'

Grapperhaus schrijft verder dat het regulier overleg tussen de minister en de voorzitter van het college van procureurs-generaal in de tijd dat het OM over de vervolging van Wilders moest beslissen gewoon doorging.

"Het College van procureurs-generaal heeft bij brief d.d. 6 februari 2018 laten weten dat er over het aangiftetraject binnen de top van het Openbaar Ministerie geen afstemming c.q. overleg heeft plaatsgevonden. Ook met vertegenwoordigers van het Ministerie van (destijds) Veiligheid en Justitie en de politieke ambtsdragers is door het College geen overleg gevoerd over het aangiftetraject. (...)."

Of het wel of niet instellen van strafvervolging van Wilders, behalve op 2 april 2014, daar is besproken, laat Grapperhaus in het midden. ''Van die overleggen wordt geen verslag gemaakt.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beïnvloedde Opstelten het 'minder Marokkanen'-proces? Wilders wil opheldering

'Steeds onfrisser'

PVV-leider Geert Wilders zegt tegen RTL Nieuws: ''Er is dus wel degelijk contact geweest. Het wordt steeds onfrisser. Reden temeer om Opstelten en Bolhaar en andere topambtenaren onder ede te laten getuigen.''

Ook de advocaat van Wilders, mr. G.J. Knoops, ziet in de beantwoording van de Kamervragen 'extra argumentatie' om die getuigen onder ede te laten verklaren over beïnvloeding van de strafvervolging.

Kamervragen

Aanleiding voor de Kamervragen, was een onderzoek van RTL Nieuws, waaruit bleek dat Opstelten het instellen van strafvervolging mogelijk had beïnvloed, of daar zelfs op zou hebben aangedrongen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Losse eindjes in de zaak-Wilders

Minister Grapperhaus ontkent dat van die beïnvloeding sprake is. Hij zegt in antwoord op de vragen van Wilders dat hij de ambtsberichten van het OM aan de toenmalige minister niet openbaar wil maken, omdat dat de strafzaak tegen Wilders zou kunnen hinderen.

Hoger beroep zaak-Wilders

Morgen begint het hoger beroep in de zaak-Wilders. Zowel Wilders als het OM hebben beroep ingesteld tegen het eerdere vonnis. Wilders werd daarin wel veroordeeld, maar kreeg geen straf opgelegd.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore