Ga naar de inhoud
#SorryJohan

Honderden homo's woedend op Johan Derksen na homo-uitspraken

Johan Derksen

Uit de kast komen moeilijk? Onzin, zei voetbalanalist Johan Derksen in Veronica Inside. Zijn uitspraken leidden tot woedende reacties op sociale media onder de cynische hashtag #SorryJohan, die inmiddels viral gaat.

"We moeten nou eens ophouden dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, dan kom je daar gewoon voor uit", zo stelde Derksen vorige week in Veronica Inside.

'Hysterische jonge homootjes'

De voetbalanalist deed zijn uitspraken nadat onder meer supporter Bowi Jong een brandbrief stuurde naar de KNVB waarin hij samen met anderen schreef dat er geen stadionbezoek voorbij gaat zonder dat zijn geaardheid in negatieve zin voorbij komt. Derksen: "Ik laat me toch niet gek maken door twee hysterische jonge homootjes?"

De tekst gaat verder na de video.

Die uitspraken vielen niet goed bij een deel van het publiek. En ook niet bij Jong. Daarom schreef hij twee dagen geleden: "Sorry Johan, ik had karakter moeten tonen. Had mij moeten verzetten toen ik de jongenskleedkamer uit werd geduwd door klasgenootjes omdat ‘ik daar niet thuis hoorde’, ik had gewoon terug moeten beuken wanneer iemand mij een beuk gaf op de gang en ‘vieze homo’ fluisterde." 

Ruim 1700 tweets

De hashtag die later aan de Tweet werd gekoppeld, gaat sindsdien met ruim 1700 tweets viral. Zo schrijft Julian Kaihatu: "#SorryJohan dat ik bij geen enkele sportclub waar ik lid was uit de kast durfde te komen, ik in de kleedkamer m'n ogen strak op de grond hield om te voorkomen dat iemand zou vermóeden dat ik zou staren. #SorryJohan dat ik bang was in elkaar geslagen te worden mocht ‘het geheim’ uitlekken. Als homo moet ik zo’n stootje prima kunnen incasseren toch? Hoort erbij, beetje zelfspot."

En Mats Bergman schrijft: "#SorryJohan dat ik jaren geslagen werd in de klas, uitgescholden werd en word, ik uit moet leggen dat ik net zo mannelijk ben als mijn collega, ik bij #Feyenoord mijn man niet kan kussen omdat we bang zijn, dat we sterker moeten zijn dan de rest maar dat niet altijd kunnen. Sorry."

'Mijn kind gepest'

Naast hen doen honderden lhbt'ers hun verhaal. Zoals Patries, een lesbische moeder. "#SorryJohan dat ik mij zorgen maak dat mijn kind gepest gaat worden met een lesbische moeder. Ook al vindt zij het zelf geweldig."

De tweets krijgen veel bijval, zo ook van PvdA-leider Lodewijk Asscher: "Verdrietig na het lezen van #SorryJohan - zoveel pijn. Om wie je liefhebt. Jullie verdienen steun in plaats van spot."