Veel tegenstand

Kabinet voegt verklaring toe aan pact van Marrakesh: niet juridisch bindend

29 november 2018 10:54 Aangepast: 29 november 2018 12:24
177 migranten aan boord van een schip in het Italiaanse Catania. Beeld © EPA

Nederland stemt volgende maand voor het pact van Marrakesh, maar er moet aan de overeenkomst wel een stemverklaring toegevoegd worden. Die moet nog eens benadrukken dat het VN-pact, dat migratie beheersbaar moet maken, niet juridisch bindend zal zijn.

De coalitie heeft dit met elkaar afgesproken, is bevestigd aan RTL Nieuws na berichtgeving in de Volkskrant. Coalitiegenoten VVD en CDA waren bezorgd over het pact, maar met de stemverklaring lijkt die onrust van de baan.

VS tekent niet

Veel landen zijn bang dat het pact zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter, hoewel er in de overeenkomst diverse keren vermeld staat dat die niet juridisch bindend is. Onder meer de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk hebben om deze reden al laten weten het pact niet te steunen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom maken we ons zo druk over het pact van Marrakesh?

Wat houdt het migratiepact in? 

In het 34 pagina’s tellende pact staan internationale niet-bindende afspraken over het in goede banen leiden van de migratie in de wereld. In totaal bestaat het pact uit een lijst van 23 doelen.

Bijvoorbeeld om migratie veilig te laten verlopen en mensensmokkel aan te pakken. Maar ook het terugdringen van vreemdelingenhaat en de bescherming van vluchtelingen zijn doelen in de overeenkomst.

De Tweede Kamer houdt dinsdag een debat over de kwestie. Een aantal partijen is mordicus tegen het pact.

PVV: zelfmoordpact

Zo kondigt de PVV, de grootste oppositiepartij, alvast een motie van wantrouwen aan tegen het kabinet omdat het wil instemmen met het migratiepact. Een aanvullende (stem)verklaring doet daar niets aan af, laat de partij weten.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma spreekt over een zelfmoordpact. Hij vindt dat het Nederlands belang op onvergeeflijke wijze wordt verkwanseld: "Het kabinet tekent dus toch voor méér massa- immigratie, méér islamisering en méér terreurdreiging. De Nederlandse burger moet van dit levensgevaarlijke kabinet bevrijd worden."

Ook Forum voor Democratie heeft felle kritiek. FvD-leider Thierry Baudet heeft bij staatssecretaris Mark Harbers een lange lijst vragen ingediend over het pact.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore