Bron van ergernis

Een rood kruis boven een lege weg, is er wel iets aan de hand?

29 november 2018 11:18 Aangepast: 29 november 2018 15:38
Beeld © ANP

Een deel van de snelweg is afgesloten met rode kruizen, terwijl er niets aan de hand lijkt. Doorrijden is dan verleidelijk, maar Rijkswaterstaat waarschuwt. "Het is levensgevaarlijk", zegt een woordvoerder.

Rijkswaterstaat bedient de rode kruizen in vijf regionale verkeerscentra. Wij vroegen Rijkswaterstaat naar zes ergernissen.

1. Wie rijdt er nou door een rood kruis? Ze zijn bijna niet te missen.

"Dat steeds meer weggebruikers worden beboet voor het negeren van een rood kruis, heeft eigenlijk een voor de hand liggende oorzaak. Het wordt steeds drukker op de weg. Dat zorgt voor meer incidenten, meer afsluitingen en ook voor meer wetsovertreders. 

Er zijn twee groepen mensen die rode kruizen negeren. De mensen die het bewust doen met gevaar voor eigen leven én dat van anderen. En een groep die het onbewust doet, bijvoorbeeld omdat ze zijn afgeleid door hun mobiele telefoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Automobilisten negeren steeds vaker rode kruizen op snelweg

2. Ja hoor, alweer een rood kruis. Is er wel iets aan de hand?

"Rotzooi op de weg, een kapotte auto of een ongeluk. Als er rode kruizen op de matrixborden staan, is er altijd wel íets aan de hand.

Er is maar een uitzondering en dat zijn spitsstroken. Die worden buiten bepaalde tijden uitgeschakeld met rode kruizen."

3. Op de meest rechter rijstrook is een incident. Toch staan er twee of zelfs drie rode kruizen op de matrixborden.

"Als er bijvoorbeeld rotzooi op de weg ligt, moet een weginspecteur veilig zijn werk kunnen doen. Hij moet rustig kunnen instappen en uitstappen. Indien noodzakelijk verlagen we ook de snelheid op de naastgelegen rijstroken.

Heb je zelf wel eens langs de kant van de weg gestaan, terwijl het verkeer met hoge snelheid langs raast? Dat gaat enorm hard. Het is voor de veiligheid van iedereen op de weg, inclusief ook de mensen die erlangs rijden."

Weginspecteurs krijgen eigen bonnenboekje

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat mogen sinds drie jaar zélf boetes uitdelen aan automobilisten die een rood kruis boven de weg negeren.

4. Waarom staan de rode kruizen nog aan? De weg is leeg, er lijkt niets aan de hand.

"De weginspecteur is de eerste die arriveert en de laatste die weggaat. Hij moet controleren of het ongeval van A tot Z is afgehandeld. Hij moet nagaan of er geen olie op de weg ligt, soms is het voor andere weggebruikers onzichtbaar wat er nog gebeurt. Pas als de weginspecteur het sein veilig heeft gegeven en weer onderweg is, kunnen de kruizen weer weg."

"Het is ons streven om de weg zo snel mogelijk weer vrij te geven. Hoe lang onze inspecteurs precies bezig zijn, valt in algemeenheid niet te zeggen. Dat verschilt per keer."

5. Wordt het gevaar niet een beetje overdreven?

"Het is ontzettend gevaarlijk. Er zijn dit jaar gelukkig geen slachtoffers gevallen, maar er zijn tot nu toe al vijftien auto's van weginspecteurs aangereden. Daarmee is er sprake van een stijging van het aantal ongelukken met schade ten opzichte van andere jaren."

6. Is 230 euro boete voor het negeren van een rood kruis niet aan de hoge kant?

"Wij staan voor de veiligheid van mensen op de weg. Boetes worden bepaald door het Openbaar Ministerie, maar wat ik erover kan zeggen, is dat automobilisten die rode kruizen negeren, een gevaarlijke situatie creëren. Dat daar een boete op staat, is niet gek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dronken trucker negeert rode kruizen en rijdt politieauto aan op A4

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore