Ga naar de inhoud
Snel actie nodig

'Duizenden doden in Nederland door klimaatverandering en fijnstof'

We focussen vaak op grote bedrijven, maar juist het mkb moet aan de slag, schrijft econoom Otto Raspe. Beeld © ANP

Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de gezondheid in deze eeuw. Dat stellen 27 mondiale organisaties in een rapport dat is gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet.

Warmer en extremer weer, stormen, overstromingen en bosbranden zorgen behalve voor verwoesting ook voor gezondheidsproblemen. Datzelfde geldt voor fijnstof, waardoor in ons land alleen al naar schatting 8000 doden vallen, zegt Peter Blankestijn, een van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek. 

Snel actie nodig

Het rapport is geschreven door artsen, academici en beleidskundigen. Ze roepen overheden op om snel actie te ondernemen om klimaatverandering in te dammen.

"Snelle klimaatverandering heeft ernstige gevolgen voor elk aspect van het menselijk leven, waardoor kwetsbare bevolkingsgroepen worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, besmettelijke ziekten en verandering van de voedselzekerheid. De beschikbaarheid van veilig drinkwater en schone lucht komt in gevaar", luidt de waarschuwing in het rapport.

Een aantal stappen kan volgens de wetenschappers al voor flinke verbetering zorgen. Het overstappen op groene energie is er daar één van. Voor 2030 zouden alle kolencentrales gesloten moeten zijn. Ook zouden mensen de auto aan de kant moeten zetten en meer gaan lopen of fietsen. 

Zorgkosten verminderen

Op die manier worden de uitstoot en de zorgkosten verminderd. Met het geld van die besparing zouden volgens de onderzoekers nog meer maatregelen tegen klimaatverandering kunnen worden genomen.

Dit gebeurt er met ons klimaat

02:32
Meer droogte, maar ook veel meer extreem noodweer... Ons klimaat verandert in rap tempo. Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar legt je uit waarom.