Ga naar de inhoud
Burgerbeweging

Nederlandse 'gele hesjes' willen zaterdag de straat op in Den Haag

'Gilets jaunes' tijdens de demonstraties van afgelopen zaterdag in Frankrijk. Beeld © AFP

De gilets jaunes-beweging lijkt vanuit Frankrijk over te waaien naar Nederland. De Nederlandse 'gele hesjes' verzamelen zich op Facebook en willen deze zaterdag demonstreren op het Plein in Den Haag.

Dat blijkt uit berichten die gedeeld worden binnen de besloten Facebookgroep van de beweging, die inmiddels ruim 6000 leden telt.

Tegen hoge prijzen

'Gele Hesjes NL', zoals de Nederlandse Facebookgroep heet, omschrijft zichzelf als een burgerbeweging die uit onvrede protesteert tegen de hoge prijzen. Ze staan naar eigen zeggen voor 'mensen uit de middenklasse die de maatschappij proberen duidelijk te maken dat ze moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen'.

Ze hebben een lijst met zaken die volgens hen moeten veranderen. Zo willen ze dat de btw verlaagd wordt, moet er meer sociale woningbouw komen, moet het eigen risico afgeschaft worden en willen ze het oude ziekenfonds terug.

Blokkades in Frankrijk

De 'gele hesjes' zijn duidelijk geïnspireerd op de 'gilets jaunes' uit Frankrijk. Die veroorzaken al weken blokkades op verschillende snelwegen, om te protesteren tegen de hoge brandstofprijzen. Daarbij kwam het geregeld tot botsingen tussen betogers en de politie of mensen die door wilden rijden.

Nederlandse chauffeurs dagenlang vast door blokkades Frankrijk

01:05
De gilets jaunes protesteren tegen te hoge brandstofprijzen.

Afgelopen zaterdag organiseerden ze een grote betoging waar in het hele land 100.000 mensen aan deelnamen. Die demonstratie liep uit op rellen, betogers moesten met waterkanonnen en traangas uit elkaar gedreven worden. Er vielen twee doden en honderden gewonden.

'Saamhorigheid'

Dat is niet wat de Nederlandse gele hesjes voor ogen hebben. "We willen een beweging waarbij mensen saamhorigheid voelen", zegt een van de initiatiefnemers tegen RTL Nieuws. "Het laatste wat we willen is agressie. Daar zijn we niet op uit."

De gemeente Den Haag zegt nog geen aanvraag binnen te hebben voor het organiseren van een demonstratie.