Bijna 23.000 zaken op de plank

Politie laat 16.000 zaken zitten vanwege personeelstekort

28 november 2018 16:10 Aangepast: 28 november 2018 17:53
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Meer dan 16.000 zaken heeft de politie dit jaar laten zitten omdat er niet genoeg personeel is. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van de NOS. Daarbij gaat het om zaken waarbij er een redelijke kans is dat deze opgelost zouden kunnen worden.

Het gaat om meer dan 16.000 zaken tot november, meldt de NOS. De politie spreekt over 'eenvoudigere zaken', zoals mishandeling zonder letsel, winkeldiefstal of woninginbraken waarbij niemand thuis was.    

Bijna 23.000 zaken op de plank

Momenteel heeft de politie ruim 40.000 zaken in behandeling. Daarnaast liggen nog bijna 23.000 nieuwe zaken op de plank. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld winkelovervallen en geweldsincidenten waar nu nog geen capaciteit voor is.

De politie kan de cijfers niet vergelijken met eerdere jaren.

'Niet voldoende rechercheurs'

Politiewoordvoerder Helma Huizing laat weten dat er niet voldoende rechercheurs zijn om al het werk af te handelen. "Daarom moeten er keuzes worden gemaakt. Dat is spijtig, maar er ligt nu eenmaal meer werk dan we aankunnen.''

De zaken die zijn stopgezet, zijn volgens Huizing de eenvoudigere zaken. ''Dan gaat het bijvoorbeeld om een mishandeling zonder letsel of winkeldiefstal. Voor de mensen die het overkomt ernstig genoeg, maar het zijn niet de hele grote zaken.'' 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkdruk politie blijft te hoog: 'De rek is eruit, mensen zijn op'

'Zeker ook zwaardere zaken'

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP gaat het echt niet alleen om de eenvoudigere zaken die blijven liggen, maar zeker ook om zwaardere zaken. "Denk aan ernstige bedreigingen in het criminele milieu, zaken met kans op represailles en onderzoeken in het kader van verdovende middelen."

Veel rechercheurs trekken aan de bel, merkt Van de Kamp op. "Ze zitten hiermee in hun maag. Het gaat ze aan het hart dat er zoveel zaken blijven liggen.'' 

Debat

De Tweede Kamer debatteert morgen over de politie met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Eerder deze maand werd duidelijk dat de politie 33 miljoen euro extra krijgt van het kabinet om de komende drie jaar nieuwe agenten te verwerven en de vergrijzing op te vangen. Het geld komt bovenop de in juni toegezegde 58 miljoen euro.

Van de Kamp verwacht dat de problemen alleen maar erger gaan worden. De komende tien jaar gaan er zo'n 15.000 agenten met pensioen.  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore