'Patroon van letsel'

Onderzoeksraad: 'Vuurwerkverbod enige manier om consument te beschermen'

28 november 2018 11:56 Aangepast: 28 november 2018 12:01
Beeld © ANP

De huidige maatregelen leiden niet tot een structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade door toedoen van vuurwerk. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Volgens de raad gaat het kabinet voorbij aan de aanbevelingen die ze een jaar geleden over de jaarwisseling deed.

De onderzoeksraad is kritisch over de beslissing van het kabinet om geen algemeen vuurwerkverbod af te kondigen. "De enige manier om consumenten te beschermen tegen de gevaren van vuurwerk is door het gedeeltelijk verbieden ervan", stelt de raad. Die spreekt over een 'voortdurend patroon van veel letsel en ordeverstoringen'.

Vuurwerkbom 'onverantwoord en misdadig'

Door deze ontploffing vielen tijdens Oud en Nieuw drie gewonden in Etten-Leur.

Vuurwerkverbod

Gemeenten kunnen bij deze jaarwisseling zelf besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Het was vorige jaren al mogelijk om gebieden aan te wijzen waarin geen vuurwerk mocht worden afgestoken, maar het was lastig om een hele gemeente uit te roepen tot vuurwerkvrije zone.

De onderzoeksraad wil dus dat het kabinet verdergaande maatregelen neemt. Jaarlijks overlijdt gemiddeld één persoon door vuurwerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoeksraad: risico's tijdens de jaarwisseling zijn te groot

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore