Beladen gesprekken

Salo Muller (82) dwong vergoeding om jodentransport NS af: 'Er is nog zo veel leed'

28 november 2018 08:10 Aangepast: 28 november 2018 08:44
Salo Muller in 2014. Beeld © ANP

73 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog meldde de NS gisteravond dat het schadevergoedingen gaat betalen vanwege het transport van Joden. Dat gebeurt dankzij de inzet van de 82-jarige Salo Muller, een overlevende van de Holocaust. "Ik was enorm emotioneel."

De NS heeft in de oorlog 102.000 Joden vervoerd in opdracht van de Duitse bezetter. In concentratiekampen werden zij gedood. De Nederlandse Spoorwegen verdienden veel geld voor het transport.

"Het is verschrikkelijk", zegt Salo Muller tegen radioprogramma Met het Oog Op Morgen. "Je hebt geld ontvangen om de Joden weg te voeren met de trein. Ze zijn in veewagons weggevoerd, waar 65 mensen in werden gedouwd terwijl er maar 30 in kunnen."

Idee

Muller, die bekend werd als fysiotherapeut bij Ajax, is zelf bijna zijn hele familie kwijtgeraakt in de oorlog. Zijn ouders stierven in Auschwitz, zijn schoonouders in Sobibor. 

Hij kwam om het idee om met de NS in gesprek te gaan, nadat Frankrijk in 2014 had besloten mensen te compenseren die tijdens de oorlog door het Franse staatsspoorbedrijf SNCF werden gedeporteerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS wil slachtoffers Holocaust compenseren

Muller heeft drie gesprekken gehad met president-directeur Roger van Boxtel van de NS. Samen is besloten af te zien van van juridisch getouwtrek over de vraag of de Spoorwegen wel of niet vergoedingen moeten betalen aan nabestaanden of overlevenden van de Holocaust. Er komt nu een commissie die moet kijken op welke wijze een individuele vergoeding kan worden gegeven.

Beladen

Het waren volgens Muller 'beladen gesprekken'. "Ik heb uitgelegd hoeveel leed er onder de joodse mensen is. Je kan niet zeggen: het is 75 jaar later, vergeet het maar. Het leed is er voor al die mensen nog steeds."

De Amsterdammer geeft toe dat hij bij de NS 'op het gemoed heeft gewerkt'. "Ik heb gezegd: jullie hebben geld gekregen, of de Joden hebben het zelf moeten betalen of het was geroofd joods kapitaal. Dat heb ik aan kunnen tonen."

Slapeloze nachten

Muller is blij dat hij de stap heeft genomen om dit voor elkaar te krijgen. "Ik ben trots op mezelf. Ik heb slapeloze nachten gehad. Ik heb me ingezet, ondanks dat mensen hebben gezegd: ga niet trekken aan een dood paard, je bent stapelgek, je bent 80 geweest, ga lekker genieten, laat die affaire rusten. Ook heb ik van enkele goede mensen steun gekregen."

De NS schrijft een verklaring de Tweede Wereldoorlog te zien 'als een zwarte bladzijde' in de geschiedenis van het bedrijf. In september 2005 heeft de NS verontschuldigingen aangeboden voor haar rol tijdens de bezetting. Toenmalig NS-topman Aad Veenman bood destijds 'uit de grond van zijn hart en in alle bescheidenheid' zijn verontschuldigingen aan de joodse gemeenschap en andere betrokken groepen aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'NS verdiende 2,5 miljoen aan jodentransporten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore