Rapportcijfer daalt

Drugs, agressie, wapens: docent voelt zich steeds minder veilig op school

28 november 2018 08:31 Aangepast: 28 november 2018 09:13
Middelbareschooldocent (Foto ter illustratie) Beeld © ANP XTRA

Leerlingen die onder invloed van drugs in de klas zitten of zelfs met een wapen op school rondlopen. Docenten van vooral praktische vmbo-scholen zeggen bovengemiddeld vaak zulke incidenten mee te maken. Ze voelen zich daardoor steeds minder veilig.

Dat blijkt uit een onderzoek naar sociale veiligheid onder 1100 docenten. Het werd uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het Algemeen Dagblad.

Drugshandel door leerlingen

In het afgelopen jaar werd 40 procent van de docenten op vmbo-scholen geconfronteerd met drugshandel door leerlingen in of rondom school. Bij havo/vwo-scholen zegt 23 procent van de docenten zoiets te hebben meegemaakt.

Docenten op vmbo-scholen krijgen ook vaker te maken met diefstal door leerlingen (63 procent) dan hun collega's op havo/vwo-scholen (38 procent). En ten slotte zegt 22 procent van de vmbo-docenten incidenten meegemaakt te hebben met leerlingen die met wapens rondlopen. Bij de leraren op havo/vwo-scholen gaat het om 6 procent.

7,8 voor sociale veiligheid

Docenten geven de sociale veiligheid op school gemiddeld een 7,8. Dat is minder dan bij vergelijkbaar onderzoek in 2015. Toen bedroeg het rapportcijfer nog een 8,6.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scholen in steeds meer landen doelwit van aanvallen: 'Lesgeven steeds gevaarlijker'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore