Speciale onderscheiding

Cameraman Stan Storimans postuum ereburger van Georgië

27 november 2018 12:04 Aangepast: 27 november 2018 14:03
Stan Storimans

RTL Nieuws-cameraman Stan Storimans is postuum benoemd tot ereburger van Georgië. Vertrekkend ambassadeur Konstantine Surguladze reikte in Den Haag de onderscheiding uit aan de kinderen van Stan, Amber en Tim.

"Storimans was een fantastische cameraman die tien jaar geleden gewoon zijn werk aan het doen was toen er raketten afgevuurd werden. Op een plein met alleen vreedzame mensen. Helaas verloor hij zijn leven tijdens deze tragedie. De president van Georgië heeft besloten hem te eren met een speciale onderscheiding", zei de ambassadeur.

Verboden clustermunitie 

Stan Storimans werd op 12 augustus 2008 in de Georgische stad Gori gedood. Hij deed daar met RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans verslag van de vijfdaagse oorlog tussen Rusland en Georgië.

Het Russische leger doodde naast Storimans elf Georgische burgers door een raket af te schieten op het centrale plein van Gori. De raketkop bevatte verboden clustermunitie, die een dodelijke wolk van duizenden metalen kogeltjes verspreidde. Rusland ontkent nog altijd iedere verantwoordelijkheid.

Weduwe Stan Storimans: 'De moord heeft een diep gat geslagen'

Tien jaar na de dood van Stan Storimans blikken zijn dochter en vrouw terug op die periode.

Artsen en journalisten

De president van Georgië reikte de ere-onderscheiding in augustus al uit aan lokale artsen die in moeilijke omstandigheden tijdens het conflict hun werk bleven doen, en aan twee Georgische journalisten die in 2008 in Zuid-Ossetië werden gedood. 

In augustus dit jaar zond RTL een documentaire uit over Storimans, De zinloze moord op Stan Storimans, van Vincent Verweij.

Dit document werd overhandigd aan de familie van Stan Storimans. Dit document werd overhandigd aan de familie van Stan Storimans.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore