Een ploeg onderzoekers van de TU Delft is in Australië een methode aan het testen waardoor het koraal van het Great Barrier Reef sneller zou kunnen herstellen. Het steekt nauw: alleen in een korte periode ná de volle maan in november laat het koraal massaal eitjes los.
Ergens de komende dagen is het zover. De eitjes drijven naar het wateroppervlak van de oceaan en vormen daar een dikke laag. Wetenschappers proberen deze 'eitjeswolken' vanuit de lucht op te sporen.
Larven uitzetten
Bij de nieuwe methode worden de koraaleitjes opgevangen bij gezonde delen van het rif. Later worden ze als larven uitgezet op plaatsen waar het koraal moet aangroeien.
Het is al bekend dat die methode werkt op kleine schaal, in tanks. De Delftse wetenschappers kijken, samen met een Australisch onderzoeksinstituut, of ze het ook grootschalig kunnen toepassen. Om de eitjes massaal te kunnen opzuigen, willen ze de enorme pompinstallaties inzetten die ook door baggerschepen worden gebruikt.
Belangrijke stap
Het wordt spannend, zegt Mark van Koningsveld, hoogleraar aan de TU Delft. "We moeten snel bij de eitjes zijn. Een nieuwe kans om dit proces in de natuur te testen, is er pas weer over een jaar."
Slaagt de nieuwe werkwijze, dan is dat een belangrijke stap voor het herstel van koraalriffen. Op plekken waar het rif beschadigd is, zijn van nature bijna geen larven meer. Lukt het om de nieuwe larven daar los te laten, dan is 'één van de belangrijkste bottlenecks' opgelost, zegt Van Koningsveld.